понеділок, 18 лютого 2019 09:30

Вчені знайшли гори в глибині Землі

Вчені знайшли гори в глибині Землі
Породи в надрах Землі зберегли первісний вигляд, що допоможе з'ясувати, з чого був створений наш світ. Фото: progress.online

Міжнародна група вчених заявила про те, що в надрах Землі знаходяться гори і западини, які розділяють два шари мантії.

Дослідники зробили свої висновки, проаналізувавши дані, отримані в ході потужного землетрусу, повідомляє агентство "Сіньхуа".

Літосфера включає кілька основних шарів: тверду земну кору, напіврозплавлену мантію і повністю розплавлене металеве ядро. Земна кора поділена на окремі ділянки – тектонічні плити, які "плавають" по мантії. Переміщення відбувається внаслідок неоднорідності мантії.

Щоб з'ясувати, як влаштована мантія і що створює в ній неоднорідності, вчені проаналізували прикордонний шар між нижніми і верхніми мантійними шарами на глибині 660 км. Дані були отримані від сейсмографічних станцій, які в 1994 році зуміли зафіксувати потужний землетрус в Болівії. Тоді поштовхи зуміли досягти прикордонного шару.

З'ясувалося, що межа вдає із себе безліч "гірських пік", які піднімаються на 1-3 км вглиб верхньої мантії або навпаки. Раніше експерти вважали, що межа є чіткою.

З цього всього випливає, що породи в надрах Землі зберегли первісний вигляд. Їхній аналіз допоможе в майбутньому з'ясувати, з чого був створений наш світ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найменшу з усіх відомих галактик

Дослідники виявили, що загальноприйнятий опис Чумацького шляху може відрізнятись від дійсності. А галактика насправді "вигнута" та "закручена".

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли гори в глибині Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі