пʼятниця, 30 листопада 2018 11:40

Вчені створили революційний винахід

Одні з найбільш точних годинників в історії створили фізики з Національного інституту стандартів і технологій США.

Він здатен виміряти коливання атомів і дає похибку в півсекунди за 14 млрд років, передає Gizmodo.

Вчені винайшли настільки точний годинник, що вони можуть виміряти викривлення часу гравітацією. Згідно відкриттів Альберта Ейнштейна про те, що час сповільнюється під впливом сильного гравітаційного поля - новий годинник допоможуть виміряти, як об'єкти викривляють навколишній простір.

Як працює годинник

Атомний годинник не є відкриттям сьогодення. Такий механізм вимірює час, за рахунок впливу лазера на атоми металу, які миттєво переходять з одного енергетичного стану в інший. Такий ефект називають "енергетичною пасткою". Це найбільш точним інструментом для вимірювання часу.

  У США винайшли годинник, які можуть засікти темну матерію. Фото: Gizmodo
У США винайшли годинник, які можуть засікти темну матерію. Фото: Gizmodo

До цього, головним визначником секунди вважали коливання атома цезію, але вчені з Колорадо провели експеримент з атомами ітербію. Після вдалих дослідів, цей світло-сірий метал повинен стати новим стандартом для атомного годинника, оскільки він показав похибка всього в 0,5 секунди за 14 млрд років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили революційне відкриття

Результатів вдалося досягти за рахунок лазерної решітки з 1 тис. атомів ітербію, охолоджених до температури, близької до абсолютного нуля Кельвіна. В таких умовах дія лазерних променів на певній частоті формує енергетичну пастку і створює близько одного квадрильйона коливань атомів за секунду.

  У США винайшли годинник, які можуть засікти темну матерію. Фото: Gizmodo
У США винайшли годинник, які можуть засікти темну матерію. Фото: Gizmodo

Навіщо це потрібно

Винахід повинен допомогти в революційних наукових дослідженнях: визначити, як гравітація Землі уповільнює час.У теорії, пристрій може підтвердити або спростувати наявність темної матерії, - речовини, яку не можуть виявити жодні існуючі прилади.

Будь-яку кров зможуть перетворити у першу групу, яка підходить для переливання усім. Методику цього розробили науковці з університету Британської Колумбії. Біохімік Стівен Візерс видобув із бактерій кишівника 20 тис. різноманітних зразків ДНК. Він виявив, що деякі з них здатні виробляти ензими, спроможні трансформувати кров.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили революційний винахід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі