Ексклюзиви
вівторок, 03 грудня 2019 09:39

Вчені довели існування другого супутника Землі

Вчені довели існування другого супутника Землі
Кулю зафіксували дуже детально завдяки шістьом камерам. Фото:images.weserv.n

Більша частина астероїдів, яка потрапляє в гравітаційне поле Землі, згорає в атмосфері.

Деякі з цих космічних тіл тимчасово стають супутниками, пише science alert.

За результатами досліджень австралійських вчених, вогненна куля, яку спостерігали в небі над Австралією, була не просто астероїдом, а "мініМісяцем".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивовижне фото далекої галактики показали вчені

Таке явище науковці спостерігали в небі над Австралією 22 серпня 2016 року. Кулю зафіксували дуже детально завдяки шістьом камерам, які простягнулись на сотні кілометрів. Камери Desert Fireball Network дозволили зафіксувати її проліт з декількох точок і розрахувати траєкторію.

Команду дослідників очолив вчений-планетолог Патрік Шобер з Університету Кертіна в Австралії і вчені змогли визначити швидкість об'єкта, яка була повільною — 11 кілометрів на секунду або 6,8 миль на секунду і майже вертикальну траєкторію.

Така швидкість свідчить про те, що об'єкт обертався навколо Землі, а кут падіння виключає космічне сміття. Згідно з розрахунків команди, є 95-відсоткова ймовірність, що об'єкт був тимчасовим супутником Землі.

Ці об'єкти дуже цікаві. Відправка космічного корабля на астероїди забирає багато часу і коштів і вимагає досить великих відстаней. Якби астероїд просто трохи обертався навколо Землі, було б набагато легше дістатися до нього.

Відправити космічний корабель до скелі, яка вже вибухнула в атмосфері, неможливо. Ці боліди водночас можна вивчити, щоб спробувати з'ясувати, як і чому деякі астероїди потрапляють на орбіту Землі.

Скільки точно є "других місяців" на орбіті планети невідомо, бо більшість з цих об'єктів надзвичайно малі для того, щоб їх знайти. До метеора 2016 року вчені спостерігали лише два "других місяця", згорілих в атмосфері Землі - астероїд 2006 RH120, який перебував на орбіті з 2006 по 2007 рік, і ще одне небесне тіло, що потрапило в поле зору дослідників в січні 2014 року.

Вчені виявили сенсаційну знахідку на метеоритах, які падали на землю раніше. Ці космічні тіла містять залишки цукру і біологічно важливих сполук. Науковці стверджують, що хімічні реакції всередині астероїдів можуть створити деякі елементи, які необхідні для життя.

Зараз ви читаєте новину «Вчені довели існування другого супутника Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути