вівторок, 02 липня 2019 13:17

В Україні з'явиться омбудсмен із питань освіти

В Україні з'явиться омбудсмен із питань освіти
Посада освітнього омбудсмена з'явиться в Україні Фото: Уніан

Міністерство освіти та науки ввело нову посаду - освітній омбудсмен.

Про це повідомили під час конференції "Нова українська школа: успіхи та виклики першого року впровадження".

"Ця посада для нас дуже важлива. Тим паче у розрізі децентралізації маємо ситуацію, що засновниками, зокрема шкіл і дошкільних закладів виступають органи місцевого самоврядування, – повідомляє міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. - Дуже часто вони по-різному сприймають державну політику і втілюють її на місцях. Необхідно, щоб для дітей, незалежно від того, де вони проживають, було забезпечено доступ до якісної освіти".

Освітній омбудсмен матиме зворотну інформацію та захищатиме права всіх учасників освітнього процесу - дітей, вчителів і батьків. Якщо у них виникнуть проблеми, то можуть звертатися до омбудсмена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярі отримають нові учнівські квитки

"Омбудсменом має бути людина, яка дуже добре розуміє, як функціонує освітня реформа. Ця посада вимагає спілкуватися з людьми, слухати заявників і знати, яким чином зарадити їхній проблемі. А ще – співдіяти зі службою якості освіти, Міністерством освіти, органами місцевого самоврядування", – каже Лілія Гриневич.

Згідно з законом, міністр освіти і науки має право призначати на посаду людину, яку вона обере. Проте вирішили провести конкурсний відбір. Наразі конкурс відбувається і розглядаються претенденти, які виявили бажання спробувати сили.

"Ми проведемо конкурс, на початку липня матимемо переможця. Потім відбувається відповідна спецперевірка, згідно з постановою Кабінету міністрів. І коли все буде готове, відбудеться затвердження", – додала очільниця відомства.

У міністерстві припускають, що перший український освітній омбудсмен може приступити до роботи вже у другій половині липня нинішнього року.

Освітній омбудсмен — посадова особа, на яку Кабінетом міністрів України покладається виконання завдань із захисту прав у сфері освіти.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явиться омбудсмен із питань освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі