понеділок, 13 травня 2019 17:00

В Одесі відкрили університет

В Одесі відкрили університет
13 травня 1865 року в Одесі відкрили третій в Україні університет Фото: Студвей

13 травня 1865-го в Одесі заснували Новоросійський університет. Сьогодні - національний університет імені Мечникова.

Один із найстаріших закладів вищої освіти України створили на базі Рішельївського ліцею в Одесі. Він разом із Київським, Харківським і Львівським університетами визначають перспективи та стан розвитку української освіти, науки та культури.

Загальнонаціональний вплив ОНУ на освіту полягає в тому, що значна частина вищих навчальних закладів на півдні України створена на базі факультетів університету. Так, сюди входять Національний університет "Одеська юридична академія", Одеський національний економічний університет, Одеський національний медичний університет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 травня стартує реєстрація на ЗНО до магістратури

На сьогодні навчальний процес в університеті забезпечують 3 інститути: інститут математики, економіки та механіки; інститут соціальних наук; інститут післядипломної освіти і 10 факультетів. Крім цього, одеська магістратура є однією з найбільших в Україні. У ній навчаються понад 500 осіб. Також наукова бібліотека при університеті — одна з найбільших і найстаріших наукових бібліотек України.

Варто зазначити, що 3 із 6 президентів Академії наук України працювали професорами ОНУ: академіки Д. Заболотний, В. Липський, О. Богомолець. Зараз в ОНУ працюють 5 лауреатів державних премій, 15 заслужених працівників освіти та діячів науки й техніки. У світовому рейтингу ОНУ займає 48 місце серед 75 найкращих університетів світу. Ім'я Іллі Мечникова університету присвоїли 1945-го.

Одеський Національний університет є єдиним серед університетів України, що безперервно працював під час німецько-радянської війни. Він продовжував роботу, навіть перебуваючи в евакуації. Сьогодні університет має найвищий - четвертий рівень акредитації. Його нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.

Орден Трудового Червоного Прапора вручали за великі трудові заслуги перед СРСР і суспільством в області виробництва, науки, культури, літератури, мистецтва, народної освіти, охорони здоров'я, у державній, суспільній та іншій сферах трудової діяльності.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі відкрили університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі