вівторок, 19 січня 2021 08:00

Усе почалося з реклами - відбулася перша велогонка "Тур де Франс"

Усе почалося з реклами - відбулася перша велогонка "Тур де Франс"
У цей день вперше провели "Тур де Франс". Фото: hromadske.ua


1903 року провели першу велогонку "Тур де Франс". Тоді це був рекламний проект газети L'Auto.

"Тур де Франс" задумували як конкурента велогонці Париж – Брест (спонсор – газети Le Petit Journal) і велогонці Бордо – Париж. Ідея проведення належить журналісту Гео Лефевру, з яким редактор газети L'Auto Анрі Дегранж познайомився 1902 року.

Велоперегони настільки сподобалися спортсменам і глядачам, що їх вирішили проводити щороку. За свою вікову історію "Тур де Франс" мав дві вимушені перерви: з 1915 по 1918 рік – через Першу світову війну і з 1940 по 1946 рік – через Другу світову війну.

У середині 1950-х років велоперегони "Тур де Франс" вийшли за межі Франції – для популяризації цього виду спорту окремі етапи проводили на території інших країн. Наприклад, 1954 року гонка вперше стартувала в столиці Голландії Амстердамі. Через 20 років турнір почався в британському місті Плімуті. У різні роки змагання проводили в Іспанії, Італії, Бельгії, Швейцарії, Німеччині і Люксембурзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тур де Франс" 2020: У Ніцці стартувала велогонка попри пандемію COVID-19


Довжина траси "Тур де Франс" – від 3000 до 4000 км. Найпротяжнішими вважають велоперегони 1926 року — учасники подолали 5745 км.

Усього у велозмаганнях - 21 етап, по одному дню на кожен. Аби визначити результати перегонів, час проходження кожного етапу підсумовують – сума утворює загальний час гонки. Той, хто подолав трасу найшвидше, і є переможцем.

Окрім переможця турніру визначають найкращого спринтера, найкращого гірського гонщика та найкращого молодого гонщика. Лідерів цих номінацій, окрім грошових виплат і медалей, нагороджують кольоровими майками лідерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий гонщик помер від серцевого нападу


Найавторитетніша – жовта майка, в колір сторінок газети L'Auto, яка і заснувала "Тур де Франс".

Гонщик, що набрав найбільшу кількість очок у спринтерському заліку, носить зелену майку.

Білу майку в червоний горох носить найкращий гірський гонщик. Таку ж отримує найкращий молодий гонщик турніру, вік якого на час проведення гонки не перевищує 25 років.

У 2020 році переможцем загального заліку велогонки "Тур де Франс-2020" став 21-річний словенець Тадей Погачар.

Зараз ви читаєте новину «Усе почалося з реклами - відбулася перша велогонка "Тур де Франс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі