пʼятниця, 10 січня 2020 11:25

Український завод винайшов корм радикально нового типу

Маслоекстракційний завод "Потоки" в Дніпрі розробив новий продукт для тваринництва – високопротеїновий соняшниковий концентрат. Розробники вважають, що такий концентрат витіснить з ринку соєвий шрот, що містить ГМО.

  Маслоекстракційний завод "Потоки" розробив новий високопротеїновий соняшниковий концентрат
Маслоекстракційний завод "Потоки" розробив новий високопротеїновий соняшниковий концентрат

Шрот – це залишок із насіння після витискання олії, який використовується для корму худоби. Зазвичай його отримують із соняшнику. Такий шрот містить 32–38% протеїнів, водночас у генномодифікованому соєвому шроті вміст протеїнів в середньому становить 48%.

На заводі "Потоки" вирішили змінити ситуацію і знайшли спосіб отримати з соняшнику концентрат із вмістом протеїнів від 48% до 52%. Для цього спеціально для "Потоків" було розроблено технологію, яка не застосовується більше ніде у світі. Новий продукт зможе забезпечити більш здорове і збалансоване харчування для тварин, яке не шкодило б їхньому здоров'ю і, відповідно, не завдавало шкоди людині.

"Ми розуміли, що виготовлений за старою технологією шрот має знижений вміст необхідних для корму речовин, а майже вся соя, яка вирощується в Україні, є генномодифікованою. Тому ми винайшли по суті унікальний у світі генетично чистий продукт, що містить до 52% білка", – розповів директор ТОВ "Потоки" Євген Яровий.

Щоб переконатись у практичності власної розробки, менеджмент підприємства спільно з українськими фахівцями провів ряд власних досліджень на базі експериментальних курників. Результати експерименту виявилися позитивними – приріст курей, яким соєвий шрот замінили високопротеїновим концентратом, склав від 7–8%. Продукцію планують продавати під ТМ PROGLOT.

Перевага високопротеїнового соняшникового концентрату порівняно зі звичайним соняшниковим шротом також полягає в тому, що завдяки більшій насиченості протеїном тварини витрачають менше енергії при перетравленні такого продукту. Це робить різницю між двома типами кормів ще більш значущою на користь продукції ТМ PROGLOT.

Інтеграція з ринком ЄС

Як відомо, 2022 року багато країн ЄС повністю відмовляться від ГМО-продукції, тому завод уже готується до експансії в Європу. А саме – голландський інститут Schothorst Feed Research зробить власний аналіз продукції PROGLOT, а норвезька Nofima ліцензує рецептуру для годування риб. Таким чином, завод "Потоки" зможе стати першим українським підприємством з експорту кормів без ГМО для агросектора ЄС.

  Маслоекстракційний завод "Потоки" розробив новий високопротеїновий соняшниковий концентрат
Маслоекстракційний завод "Потоки" розробив новий високопротеїновий соняшниковий концентрат

Завод "Потоки" був заснований 2016 року. Будівництво завершилося на початку 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Український завод винайшов корм радикально нового типу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі