понеділок, 27 липня 2020 16:15

Українські вчені беруть участь у міжнародному проєкті з дослідження космосу
6

Автор: nas.gov.ua
  Логотип проєкту CUPID-Mo
Логотип проєкту CUPID-Mo

Науковці Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України беруть участь у міжнародному експерименті CUPID-Mo. Його мета - дослідження властивостей нейтрино та слабкої взаємодії в подвійному бета-розпаді ядра молібдену-100. Дослідження нейтрино можуть вказати напрям побудови нової теорії елементарних частинок. Такі дослідження, зокрема, важливі для з'ясування ключової проблеми космології: чому на початку утворення Всесвіту кількість матерії перевищувала кількість антиматерії.

Експеримент CUPID-Mo проводять у підземній лабораторії Модан, Франція http://www.lsm.in2p3.fr/#. Лабораторія розташована на глибині понад 2 км, це необхідно для захисту надчутливої апаратури від космічних променів. На цій глибині за допомогою 20 кристалів молібдату літію, охолоджених до температури приблизно -273ºС, триває пошук безнейтринного подвійного бета-розпаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космічний телескоп зробив нове фото Сатурна

Вчені Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України 2010 року запропонували застосувати ці кристали для пошуку подвійного бета-розпаду ядер молібдену-100. Проведені експерименти показали, що період напіврозпаду ядра молібдену-100 перевищує вік Всесвіту у сто трильйонів разів. Вчені вирахували, що маса нейтрино менша за масу електрона в понад мільйон разів. Цей результат має велике фундаментальне значення для побудови нової теорії елементарних частинок.

Експеримент підготувала та здійснила міжнародна колаборація вчених з 27 інститутів та університетів Франції, США, України, Росії, Італії, Китаю та Німеччини. Внесок українських науковців, крім власне ідеї застосування кристалів молібдату літію, полягає в аналізі даних і моделюванні відгуку детекторів методом Монте-Карло. Експеримент CUPID-Mo практично завершено. Та це лише проміжний крок у розробленні великомасштабного проєкту CUPID за участі вчених з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили найбільшу у світі 3D-мапу Всесвіту

"Наші науковці запропонували основну ідею технічної реалізації експерименту – застосовувати кристали молібдату літію для дослідження властивостей нейтрино. Вчені Інституту ядерних досліджень зробили величезну роботу з моделювання та обробки експериментальних даних. Це не єдиний міжнародний експеримент, в якому вони беруть участь. Важливі результати були отримані із всесвітньо відомої Національної лабораторії Гран Сассо в Італії", - каже академік НАН України Анатолій Загородній.

Кристали молібдату літію зі збагаченого ізотопу молібдену-100, змонтовані у тримачах із надчистої міді
Фото: nas.gov.ua
Монтаж детекторів виконала Анастасія Золотарьова. Вона захистила  магістерський диплом в Інституті ядерних досліджень НАН України та дисертацію у Франції. Отримала роботу дослідника у постдокторантурі Лабораторії фізики двох нескінченностей Ірен Жоліо-Кюрі Національного центру наукових досліджень Франції
Науковці працюють в умовах надчистої кімнати, щоб уникнути потраплянню найменших часточок пилу. Це може завадити роботі надчутливої апаратури
Детектори з кристалами молібдату літію, змонтовані в підземній лабораторії Модан у Франції
Експеримент здійснила велика міжнародна колаборація вчених із 27 інститутів та університетів Франції, США, України, Росії, Італії, Китаю та Німеччини

2024 року люди знову мають висадитися на Місяць, жити там. Плацдарм готують безпілотні місії – місяцеходи й ровери. На північному полюсі Місяця вчені знайшли лід. Це потенційно вода, кисень і паливо. Наш природний супутник може стати плацдармом для інших місій, зокрема освоєння Марса, вважає експертка з космонавтики Наталія Боротканич.

Зараз ви читаєте новину «Українські вчені беруть участь у міжнародному проєкті з дослідження космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі