вівторок, 24 березня 2020 15:06

Учені повідомили про танення найглибшого у світі льодовика

Учені повідомили про танення найглибшого у світі льодовика
Каньйон заповнений зверху донизу льодом, який, як кажуть у NASA, дуже вразлиий щодо танення. Фото: УНІАН

Найглибший льодовик світу почав танути у Східній Антарктиці.

Каньйон Денман у Східній Антарктиці - найглибша на Землі ущелина, яка сягає 3500 м нижче рівня моря, повідомляє ВВС.

Каньйон заповнений зверху донизу льодом, який, кажуть у NASA, дуже вразливий щодо танення. Відступаючи та поступово стаючи тоншими, ділянки льодовика дають привід припустити, що він руйнується внаслідок проникнення в теплу океанську воду. Учені стурбовані. Якщо лід у каньйоні повністю розтане, то середній рівень моря підніметься на 1,5 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У льодовику знайшли стрілу вікінгів

"Як швидко це може статися? Важко визначити, оскільки у гру вступають багато факторів, наприклад, вузькість каналу, яким відступає Денман, може уповільнити відступ", - пояснюють науковці.

За їхніми словами, велика частина втрат льоду в Антарктиці відбувається на заході континенту. Льодовики в Східній Антарктиці, як правило, вважаються стабільними та спокійними.

Неподалік станції "Академік Вернадський" виявили найбільше природне підльодовикове озеро острова Галіндез. Водойму знайшли українські вчені Тарас Білий і Денис Пішняк.

Зараз ви читаєте новину «Учені повідомили про танення найглибшого у світі льодовика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі