Картопляний пластик винайшов шведський студент Понтус Тернквіст з Лундського університету.
Завдяки своєму винаходу дослідник є кандидатом на престижну премію Джеймса Дайсона, передає ТСН.
"Мені було цікаво знайти рішення для використання одноразових пластикових матеріалів. Відправною точкою було розбіжність між часом використання виробів із пластику - 20 хвилин, і терміном їх розкладання - 450 років", – каже Тернквіст.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна відмовиться від пластикового посуду
У процесі роботи студент з Лундського університету слідував класичному науковому методу "проб і помилок"
"Спершу використовував водорості. Коли підігрів їх, отримав запіканку. Далі спробував змішати водорості з картопляним крохмалем. Невелика частина цієї рідини впала на підлогу. Коли вона висохла, то утворила плівку. тодій і вирішив зосередитися саме на цьому процесі ", – додав студент.
Картопляний пластик - це біорозкладаний матеріал. Його можна використовувати для виготовлення будь-якого предмета, які зазвичай виробляють з одноразового пластику: від соломинок до столових приладів. По закінченню 2 місяців картопляний пластик перетворюється в компост.
Картопляний пластик виробляється з картопляного крохмалю і води. Обидві складових змішуються і нагріваються до тих пір, поки рідина не загусне. Після цього суміш виливають у форми і піддають дії тепла до тих пір, поки вона не ущільнився і не висохне. Такий пластик може бути різної форми.
Український стартап FoodBioPack створив їстівні пакети, які розкладаються у ґрунті за 10 днів. Проект сумських винахідників переміг у номінації Sustainability Award на конкурсі в Данії.
Коментарі