неділя, 18 квітня 2021 09:00

Створили телеграфний апарат

Створили телеграфний апарат
Створили телеграфний апарат фото: wikipedia.org

18 квітня 1846 року американець Роял Ерл Гаус запатентував телеграфний апарат. Він міг передавати майже 40 слів за хвилину.

Пристрій мав дві 28-клавішні клавіатури, які з'єднали дротом. Кожна клавіша представляла букву абетки і при натиску друкувала відповідну літеру на приймальному пристрої.

56-знакове колесо на відсильному апараті синхронізоване з таким же колесом на приймальному кінці. При натиску клавіші на одному пристрої, колесо активувалось на іншому. Прилад став прикладом синхронної передачі даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли нову більярдну гру

Прилад дозволяв оператору використовувати клавіатуру для прямого вводу тексту. Приймач відразу отримував текстове повідомлення на смужці паперу.

1872 року французький винахідник Еміль Жан Бодо сконструював телеграфний апарат багаторазової дії. Він міг передавати по каналу два і більше повідомлення в один рядок. Апарат Бодо і створені за його принципом отримали назву старт-стопних.

Крім того, Бодо створив вельми вдалий телеграфний код, який згодом отримав найменування Міжнародний телеграфний код № 1 (ITA1).

Перший прототип сучасного телефону запатентовав 1876 року американський винахідник Александр Белл. Трубка Белла служила почергово і для передачі, і для приймання звуку. Вона не мала дзвінка, а виклик абонента відбувався через трубку за допомогою свистка. Дальність дії такого приладу не перевищувала 500 м.

Зараз ви читаєте новину «Створили телеграфний апарат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі