понеділок, 24 лютого 2020 16:40

Співпрацюють з роботодавцями і мають зіркових викладачів - експерт про те, як обрати університет

Співпрацюють з роботодавцями і мають зіркових викладачів - експерт про те, як обрати університет
Цьогоріч ЗНО складатимуть понад 346 тис. випускників середніх шкіл Фото: konkurent.in.ua

Цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання складатимуть понад 346 тис. випускників середніх шкіл. З 3 лютого по 24 березня для них триватиме реєстрація на тестування. А з 21 травня розпочнеться основна сесія ЗНО. Потім кожен абітурієнт вперше матиме змогу подати документи до п'яти українських вишів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все про ЗНО-2020

При виборі майбутнього навчального закладу насамперед потрібно дивитися на середній прохідний бал в університеті та на конкретній спеціальності за попередні роки. Чим вища конкуренція за місце, там більш ймовірно, що там і освіта якісніша. Відповідно навпаки, чим вона менша, тим заклад слабший, - говорить співзасновник освітньої онлайн платформи Prometheus Іван Примаченко.

За яким важливим критерієм варто обирати виш?

Варто дізнатися чи працює університет із роботодавцями, має з ними спільні проекти і програми стажувань у найбільших українських або міжнародних компаніях чи фірмах, які працюють в галузях, до яких виш конкретно готує студентів. Якщо цього немає, виникають підозри, що університет не навчає хороших спеціалістів, відповідно з ним ніхто не хоче співпрацювати.

На що ще необхідно звертати увагу?

Чи проводять в університеті регулярні відкриті промови чи семінари відомих фахівців із різних галузей. Важливо, щоб лекторами були професіонали своєї справи, особливо, якщо це іноземні професори чи просто науковці. Тоді стає зрозуміло, що заклад цінують на міжнародній арені.

Чи потрібно дивитися на місце вишу в міжнародних рейтингах?

Можна, але дуже обережно. У такі списки зазвичай потрапляє зовсім незначна кількість українських закладів, адже наша країна не є в центрі освітнього розвитку. Проте все ж добре, якщо вони там перебувають. Одним із таких рейтингів найкращих університетів світу є QS.

Зіркові викладачі - запорука хорошого університету?

Безумовно це хороша ознака, якщо відомі та навіть топові педагоги викладають в одному виші. Вступнику потрібно дивитися на цитованість їхніх робіт, яка у них репутація за межами України, як часто вони проводять публічні виступи, чи дають коментарі різним ЗМІ, чи брали участь у роботі великих компаній та уряду, а також в створенні реформ чи онлайн курсів. Крім цього, абітурієнту потрібно обов'язково дивитися на абсолютно весь список викладачів, які можуть в них викладати, їхні вчені знання, досвід робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як європейські країни покращували рівень англійської

Чи важливо, що студентам дозволяють обирати предмети вільного вибору?

Звісно. Формально законом всі університети зобов'язані так робити. Проте в реальності більшість українських вишів цього не забезпечує. Як результат, студент змушений вивчати виключно програму. Це звісно ж профанація, а також доволі поганий сигнал, що університет не переймається якістю викладання і навчального процесу загалом.

Де можна знайти реально правдиву інформацію про університет?

Варто поговорити з нинішніми студентами або випускниками останніх років. У них можна запитати про те чи беруть викладачі хабарі та чи вимагають гроші за оцінки. Важливо, щоб вони могли розповісти про це з власного досвіду, а не практики когось іншого. Крім цього, зараз напевне у кожного вишу в соціальних мережах існують неофіційні сторінки, створені студентами цих закладів. Тому, якщо немає жодних знайомих, які там навчаються, то можна написати в такі групи і попросити проконсультувати щодо викладачів і навчання.

Столичні вищі навчальні заклади кращі від звичайних?

Цього стверджувати не можна. Наприклад, Український католицький університет, який є одним із топових в нашій країні, але знаходиться у Львові. І таких вишів багато. Крім цього, у Києві є чимало слабких закладів. Також не варто думати, що заклади з історією якось переважають. Насправді дата заснування абсолютно нічого не дає. Створений у 19 столітті університет може поступатися абсолютно всім вишу, який існує всього 10-15 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітянин назвав основні причини поганої англійської в школах

Чи варто абітурієнту їздити та відвідувати всі заклади у які він хоче вступити?

Якщо така можливість є, то звісно, що краще поїхати та детальніше поспілкуватися з педагогами, студентами і випускниками. Важливо зайти всередину кампуса і подивитися на приміщення, де викладатимуть, якщо людина з іншого міста і не планує винаймати квартиру, то їй варто глянути ще й на стан гуртожитків. Однак потрібно бути обережним. Адже під час таких поїздок можна потрапити на спеціально підготовлені університетом рекламні заходи. Де адміністрація всіма можливи способами запевнятиме учнів, що у вишу немає жодних проблем чи недоліків. Тому відвідувати навчальні заклади потрібно неофіційно.

Якщо абітурієнт набрав на ЗНО малу кількість балів, як йому обирати університет?

Вважаю, що в такому випадку краще відкласти вступ у виш на рік. За цей період варто підготуватися і повторно скласти зовнішнє незалежне оцінювання з тих предметів, бали з яких вступника не задовольняли. Після вже можна пробувати вступати саме в той університет і факультет, куди він планував спочатку.

Можливо, такому вступнику краще вибрати заочну форму навчання?

Це не найкраща ідея, як і йти в слабкий університет, на який йому вистачає балів, щоб лише вступити з усіма однолітками. Після він буде змушений щонайменше чотири роки в ньому навчатися і цей період студент просто вкраде сам у себе. Тому краще рік почекати, впродовж якого можна стажуватися, працювати чи додатково пройти навчальну програму, наприклад, "Української академії лідерства".

Іноземні університети кращі за українські?

Насправді на кожен дійсно видатний виш, як Стенфорд чи Гарвард припадає неймовірно велика кількість посередніх, а то й відверто поганих зарубіжних навчальних закладів. І такі університети є в кожній без виключення країні світу. Так, в Україні є чимало сильніших вишів, ніж наприклад, у сусідній Польщі. До речі, іноземні заклади навчання потрібно обирати за тим самим алгоритмом, що й українські. Єдине, що в цьому випадку міжнародні рейтинги стануть набагато кориснішими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт поділилася способами, як швидко вивчити англійську мову

Якщо абітурієнт хоче вступати у закордонний виш, як йому підготуватися?

В Україні існує благодійний проект Ukraine Global Scholars. Його створили українські випускники топових зарубіжних університетів. Вони безкоштовно допомагають нашим талановитим школярам вступати у найкращі американські навчальні заклади на повну стипендію. За чотири роки їхні діти-випускники здобули стипендій на суму 15 мільйонів доларів. Наразі це найкращі фахівці у цьому питанні в Україні.

У 2020 році документи вперше можна подавати до п'яти, а не семи університетів, як це було у попередні роки. Для вступу підійдуть сертифікати тестування за останні 4 роки, починаючи з 2017-го. З іноземної мови дозволені не пізніше 2018-го, адже торік із цих предметів ввели аудіювання. Мінімальний прохідний бал на бюджет - 125. На правові та лікарські спеціальності - 150.

Зараз ви читаєте новину «Співпрацюють з роботодавцями і мають зіркових викладачів - експерт про те, як обрати університет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі