середа, 27 травня 2020 11:39

SpaceX запускає корабель, який може стати космічним таксі
4

Пілотований корабель компанії SpaceX
Фото: spacex.com
Пілотований корабель компанії SpaceX
Пілотований корабель компанії SpaceX
Пілотований корабель компанії SpaceX

Запуск пілотованого корабля компанії SpaceX до МКС з території США запланували на пізній вечір 27 травня. На цю подію американська космічна галузь чекала майже 10 років.

Про те, чому ця місія така важлива для космічної індустрії всього світу, розповідає ВВС.

Старт ракети Falcon 9, яка має вивести на орбіту пілотований корабель SpaceX Crew Dragon, зі стартового майданчика у штаті Флорида заплановано на 16:30 за місцевим часом (23:30 за київським часом).

На борту перебуватимуть двоє американських астронавтів - 49-річний Роберт Бенкен і 53-річний Дуглас Герлі. Обидва побували на двотижневому карантині. У NASA хочуть бути певні, що астронавти не занесуть інфекційних хвороб на МКС.

Планується, що запуск космічного корабля особисто відвідає президент США Дональд Трамп.

А от глядачів на оглядовий майданчик Космічного центру імені Кеннеді цього разу не пустять через пандемію коронавірусу. Спостерігати за стартом ракети можна буде онлайн.

Очікується, що вже за 12 хвилин після запуску Crew Dragon вийде на орбіту, відокремиться від ракети-носія Falcon 9 і продовжить рух до МКС, тоді як перший ступінь Falcon 9 повернеться на Землю.

Якщо все піде за планом, то 28 травня, приблизно о 22-й за Києвом, корабель пристикується до Міжнародної космічної станції, астронавти відкриють люки і потраплять на борт МКС, де орієнтовно перебуватимуть від 30 до 110 днів - остаточне рішення ухвалять згодом.

Як довго на МКС перебуватиме сам корабель Crew Dragon, поки що не зрозуміло, але, за планами, повертатиметься назад корабель уже з кількома іншими астронавтами.

Якщо ж у ході запуску щось піде не так, то екіпаж одразу ж запустить аварійне відокремлення від ракети - Crew Dragon від'єднає капсулу з астронавтами і та на парашутах приземлиться в одній із визначених зон в Атлантичному океані, звідки екіпаж евакуюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космічний корабель Маска вибухнув при запуску

У разі, якщо запуск Crew Dragon буде успішним, NASA затвердить його використання для регулярної доставки астронавтів на МКС. До цього SpaceX довіряли лише доставку вантажів.

Crew Dragon може взяти на борт сім людей, але на замовлення NASA доставлятиме одночасно лише чотирьох. Більше того, для кожної зафрахтованої NASA місії капсула екіпажу буде новою, а повторно їх, можливо, використовуватимуть у майбутніх туристичних польотах.

Упродовж останніх 10 років NASA фінансувала два проєкти - окрім SpaceX, гроші від держави також отримувала компанія Boeing. Проте спритнішою виявилася саме SpaceX - запуск своєї ракети Boeing проведе не раніше весни наступного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SpaceX вивела на орбіту 60 супутників Starlink

У SpaceX повідомляли, що зможуть возити людей на станцію, в тому числі й росіян, за обміном. Вартість доставки однієї особи становитиме приблизно $50-55 млн. За загальної вартості запуску майже $210 млн. Водночас у Boeing вартість більша: $90 млн і $350 млн відповідно.

Загальні витрати NASA на обидва проєкти вже склали понад $6 млрд, проте в агентстві переконані: у довгостроковій перспективі економія складатиме десятки мільярдів.

Засновник SpaceX Ілон Маск ішов до відправлення людей у космос відтоді, як заснував компанію 2002 року. Подальші ж плани Space X ще масштабніші - найближчими роками компанія планує відправляти на орбіту туристів, у перспективі - транспортувати людей і вантажі на Марс.

З 2011 року, коли США закрили програму Space Shuttle, країна опинилася без власних пілотованих кораблів. Американські астронавти фактично могли потрапити на борт МКС лише в один спосіб - на російських кораблях "Союз". При цьому Росія постійно підвищувала ціни: наразі вартість відправки лише одного астронавта складає близько $90 млн - приблизно у 4 рази більше, ніж 10 років тому. Натомість використання кораблів SpaceX, за оцінками, коштуватиме американцям всього $55 млн за місце. Очільник "Роскосмосу" Дмитро Рогозін вже звинуватив NASA і SpaceX у демпінгу й у відповідь анонсував зниження вартості російських запусків на 30%.

Зараз ви читаєте новину «SpaceX запускає корабель, який може стати космічним таксі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі