четвер, 06 липня 2017 10:35

Школярів учитимуть рахувати про себе трицифрові числа

У вересні ментальну арифметику почнуть викладати в школах у позаурочний час. Таке рішення підтримали в Інституті модeрнізаціі тeхнологій і змісту освіти. Узгодження на фінальній стадії.

Ментальна арифметика - методика усної лічби з використанням спеціальної рахівниці абакус. Вона поширена в понад 70 країнах. У деяких країнах Сходу вона входить до шкільної програми. В Україні школи ментальної арифметики почали з'являтися 3-4 роки тому. Заняття нею розвивають одразу дві півкулі мозку, сприяють покращенню мислення, концентрації уваги. Також допомагає у вивченні іноземних мов. Результат видно за місяць, стверджують фахівці.

Автор: Анастасія Яковишина
  Під час першої Всеукраїнської олімпіади з ментальної арифметики півтисячі дітей встановили рекорд по одночасній усній лічбі
Під час першої Всеукраїнської олімпіади з ментальної арифметики півтисячі дітей встановили рекорд по одночасній усній лічбі

"Коли я вперше розповів своїм батькам, що знайомитимуся з методикою ментальної арифметики, щоб у подальшому викладати, вони скептично поставилися до цього. Китайські рахівниці, ментальна арифметика, абакус — для них це був набір незрозумілих слів. Але коли усною лічбою почав займатися мій 7-річний брат, батьки визнали результативність цієї методики. Бо вже за кілька місяців він став сконцентрованіший, зібраніший і навіть краще почав формулювати думки", - розповідає Gazeta.ua співзасновник освітнього центру ментальної арифметики Indigo Mental Club Роман Онищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У школі навчаються 140 дітей. Із них на олімпіаду приїхали 95"

Батьки все частіше віддають дітей на ці заняття. Найоптимальніший вік для цього: від 5 до 15 років. Бо тоді людина найкраще засвоює інформацію, мозок найпластичніший, а уява та образне мислення працюють на повну.

"Є люди, схильні до логічних прав. За це відповідає ліва півкуля мозку. А є, так звані, гуманітарії (малювання, уява, творчість). У них більше розвинена права півкуля. Унікальність ментальної арифметики в тому, що вона комплексно розвиває мозок, об'єднавши роботу обох півкуль. Коли уявляєш числа на великій швидкості - ефект блискучий", - каже спеціаліст.

Заняття ментальною арифметикою допомагають дітям покращити успішність не тільки у школі, а й у інших сферах життя.

"У 90 відсотків дітей, які займаються у нас, є прорив у школі. Крім школи, це допомагає і в інших сферах життя. Тренування для мозку покращує ваші результати не тільки в навчанні. Навіть якщо дитина ходить на танці чи гімнастику, заняття ментальною арифметикою також позитивно впливають на успіхи в цих сферах", - говорить Роман Онищенко.

Є діти, яким не варто займатися ментальною арифметикою.

"Це ті, яким це нецікаво. Не всім це підходить. Якщо ваша дитина гіперактивна, то їй більше підійде побігати стадіоном із м'ячем. Батьки мають зрозуміти, що це — не панацея. Бажання - віддати дитину на ментальну арифметику не повинно перетворюватися на манію. Нікого не потрібно змушувати. Треба привезти дитину, щоб вона спробувала. Їй покажуть рахівницю, програму. Якщо у неї виходитиме і їй це сподобається - гаразд. Якщо - ні, не потрібно змушувати. Як мінімум - привезти її за рік", - каже Роман Онищенко.

Автор: Facebook
  Роман Онищенко
Роман Онищенко

Ментальну арифметику використовують також для реабілітації дітей із вадами.

"Заняття ментальною арифметикою їм дуже допомагають. Єдина відмінність - їм треба займатися індивідуально, а не в групах. Це все ще нова сфера і досі в Україні Міністерство охорони здоров'я не проводило жодних досліджень, які б змогли довести, за яких хвороб ментальна арифметика найефективніша. Але в нас є кілька десятків "особливих" дітей, в яких після занять був суттєвий прогрес. Наприклад, дітки з ДЦП починають краще володіти руками, які їм до цього не піддавалися. Розвивається дрібна моторика рук. Коли пересувають кісточки рахівниць", - каже викладач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний рекорд встановили школярі, які рахують швидше за калькулятор

Протягом перших кількох тижнів дітки вчаться рахувати на "уявному абакусі". Уже через деякий час - про себе. Після кожного завдання піднімають догори руки і в повітрі пальцями пересувають уявні кісточки рахівниці.

"Рахівниці різняться за кольором і розміром. Числа на рахівниці позначені певним становищем на спиці. На кожній з них нанизані 5 кісточок. Вони розділені поперечною перекладиною. Пересувати кісточки необхідно двома пальцями: великим і вказівним. Перша спиця позначає одиниці. Наступна - десятки. Наступна за нею - сотні і так далі. Можна додавати, віднімати, множити і ділити однозначні, двозначні, чотиризначні числа, тощо", - розповідає Роман Онищенко.

Автор: aliexpress.com
  Рахівниця "Абакус"
Рахівниця "Абакус"

Окремо виділяють рахівниці з кнопкою для обнулення результатів.

"Ця кнопка особливо необхідна для дітей з вадами. Якщо звичайній дитині – обнулити результати нескладно - вручну повернувши назад елементи на свої позиції, то для дитини з вадами наявність такої кнопочки – принципова", - каже Роман Онищенко.

Щоб мозок працював на повну - діти паралельно з підрахунком читають вірші і грають на музичних інструментах.

"Декламування віршів, танці, спів, гра на інструментах допомагають мозку ще більше розкрити його потенціал і працювати на повну. У всіх традиційних програмах прописане саме читання віршів. Але ми не обмежуємо таланти малечі. У нас навчаються діти, які на мостик стають, рахуючи усно", - розповідає співзасновник освітнього центру ментальної арифметики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півтисячі дітей рахували про себе трицифрові числа - відбулася унікальна олімпіада з ментальної арифметики

Зараз в Україні є кілька клубів вивчення ментальної арифметики. Загалом в Україні лічбою з використанням Абакуса займаються до 10 тис. чоловік.

"Сертифікація викладачів триває 2-3 тижні. Потім кілька місяців вони працюють з асистентом і якийсь час викладають під керівництвом досвідченого педагога".

З вересня ментальну арифметику викладатимуть у загальноосвітніх школах у позаурочний час.

"За рік існування нашої мережі клубів ми добилися того, що Інститут інноваційних технологій і змісту освіти при Міносвіти схвалив ментальну арифметику для викладання у школах у межах гуртків. Узгодження на фінальній стадії. Плануємо розпочати у вересні. Тепер наша мета – добититися того, щоб вона стала частиною шкільної програми, так само як у Китаї та Японії", - каже експерт.

30 травня у столичному торговельному центрі "Україна" на пл. Перемоги, 3 вперше відбулася Всеукраїнська олімпіада з ментальної арифметики. Позмагатися у швидкісному усному рахунку приїхали більш як 500 дітей з усієї країни віком від 5 до 14 років.

Зараз ви читаєте новину «Школярів учитимуть рахувати про себе трицифрові числа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі