вівторок, 07 листопада 2017 16:46

Школи звітуватимуть за кожну витрачену гривню

Школи звітуватимуть за кожну витрачену гривню
Оприлюднення фінансової інформації про надходження і видатки дасть можливість уникнути подвійного фінансування. Фото: humanresourcesonline.net

До 1 грудня всі школи повинні оприлюднити інформацію про надходження та використання усіх коштів. Це - норма прийнятого у вересні Закону "Про освіту".

"Заклади освіти зобов'язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах або сайтах районних управлінь освіти чи державних адміністрацій кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів. Оприлюднюють також інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості", - каже Gazeta.ua юрист ГО "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

Зараз керівники навчальних закладів мусять оприлюднювати річний кошторис і річний звіт. Їхні строки визначають місцеві органи управління освітою.

"Кошторис (планові надходження і витрати) навчального закладу на наступний рік подають до районного управління освіти для затвердження і включення до місцевого бюджету. Протягом року можливі коригування. Звіт про надходження і видатки затверджують і оприлюднюють за результатами року. Відповідно до нового закону кошторис звіт оприлюднюють не пізніше ніж через десять робочих днів з дня їх затвердження чи внесення змін до них", - пояснює фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як наступного року зростуть зарплати вчителів

Оприлюднення фінансової інформації про надходження і видатки дасть можливість уникнути подвійного фінансування одного і того ж напрямку за рахунок і бюджету, і батьків. Відтак, зменшиться кількість зловживань коштами.

"І тут є мінус. Навчальні заклади не зобов'язані оприлюднювати бюджетні запити, на підставі яких формується кошторис. У першу чергу, навчальні заклади повинні вимагати кошти з місцевого бюджету, а не звертатися до батьків, як це часто буває. Батьки і надалі змушені будуть вимагати від керівників навчальних закладів підтвердження того, що керівник чи директор дійсно просив гроші з бюджету", - розповідає Роман Бондаренко.

Неоприлюднення фінансової інформації загрожує дисциплінарною відповідальністю. Це може бути догана керівникові школи або звільнення. У разі зловживання бюджетними чи батьківськими коштами - кримінальну відповідальність: вимагання, одержання неправомірної вигоди тощо.

Директорів шкіл переведуть на строкові трудові договори терміном на 6 років. Це - норма прийнятого Закону "Про освіту". Директори, які зараз перебувають на строкових угодах, матимуть першу каденцію. Усього, за Законом "Про освіту" директор може перебувати на посаді дві каденції по 6 років.

Зараз ви читаєте новину «Школи звітуватимуть за кожну витрачену гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі