вівторок, 19 жовтня 2021 18:08

Ртуть, трамадол, діоксини і нікотин: вчені шокували дослідженням забруднення Антарктики

В Антарктиці знайшли хімічні забруднювальні речовини, плоди людської діяльності. Найшкідливішими є стійкі до розкладу речовини, що накопичуються у тканинах рослин та тварин.

2019-го та 2020-го року українські вчені у співпраці з науковцями ЄС почали вивчати поширення глобальних забрудників у екосистемі Південного океану, розповів 19 жовтня директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий під час міжнародного водного форуму.

"Вміст накопичених забрудників змінюється залежно від місця організму в харчовому ланцюжку, адже під час поїдання забрудненої жертви хижак акумулює забрудники з її тканин. Тому аналізи на вміст забруднювальних речовин проводили у пробах морських істот різних трофічних рівнів: водоростей, морських зірок, риб, тюленів-крабоїдів та пінгвінів", - заявив він.

Скринінг показав наявність у пробах ртуті: токсичні концентрації зафіксували навіть у плаценті тюленя Ведделла, яйцях пінгвінів Аделі, а також у м'язах морської зірки, пінгвінів дженту та тюленів-крабоїдів. Ртуть є природним важким металом. Джерелами її розповсюдження є вулкани, лісові пожежі та спалення вугілля, торфу у теплоелектростанціях. Рівні ртуті у довкіллі зростають також через видобуток корисних копалин та викиди целюлозно-паперової промисловості. Найімовірніше, в Антарктиду ртуть потрапляє переважно з переносом атмосферних мас і випадає з опадами. Інші метали, знайдені в пробах у високих концентраціях – це кадмій та свинець. Найвищі загальні концентрації металів визначені у макрофітах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Краля і Пенола: українські полярники розчулили соцмережі фото й відео новонароджених тюленів

Також знайшли нові фосфороорганічні вогнетривкі речовини і пластифікатори. Найбільшу кількість відповідних речовин зафіксували у пробі тканин риби нототенії. У низьких концентраціях знайшли діоксини і пов'язані з ними речовини. Найбільше їх виявили у морській зірці (24 з 29 речовин).

В усіх пробах були антипірени – речовини, які додаються до певних промислових товарів, щоб знизити ризик їхнього спалахування (просочування шин, пластикові контейнери для телевізорів та екранів комп'ютерів тощо). Їхні загальні концентрації перевищують екологічні стандарти у пробах морської зірки та морського їжака.

Автор: facebook.com/AntarcticCenter
  Вчені виявили забрудники у флорі та фауні Антарктики
Вчені виявили забрудники у флорі та фауні Антарктики

33 забрудники викликали особливе занепокоєння. Це новий тип забруднювальних речовин, які можуть мати негативні наслідки для довкілля чи здоров'я людини, але поки що не регулюються жодним законодавством. Вони включають:

- 30% – промислові хімікати. Усі ці речовини визначені у низьких концентраціях, крім лауріл діетаноламіду, який виявлено у високій концентрації навіть у яйцях пінгвінів дженту. Діетаноламіди – це речовини, які використовують у побутовій хімії як мильну основу чи стабілізатор емульсій;

- 27% – фармацевтичні препарати та продукти їхнього розпаду (знеболювальні: трамадол);

- 15% – продукти особистого користування та косметика, а саме парабени. З 33 речовин найчастіше в пробах фіксувався метилпарабен (у 93%);

-15% – пестициди та інсектициди та продукти їхнього розкладу. Найбільше було зареєстровано ізопрокарбу – пестициду, який особливо шкідливо впливає на бджіл та комах-опилювачів;

- 13% – стимулятори та продукти їхнього розкладу, а саме нікотин та кофеїн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полярники визначили вік загадкових останків кита біля станції "Вернадський"

На території української антарктичної станції "Академік Вернадський" сніг отримав малинове та зелене забарвлення. Причиною зміни кольору стали мікроскопічні снігові водорості, які розмножуються спорами та не бояться екстремальних температур. Вони зберігаються в снігу протягом тривалої зими, а коли погодні умови стають сприятливими, спори починають проростати.

Зараз ви читаєте новину «Ртуть, трамадол, діоксини і нікотин: вчені шокували дослідженням забруднення Антарктики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі