понеділок, 17 вересня 2018 08:56

Рослини мають свою нервову систему - вчені

Рослини мають свою нервову систему - вчені
Рослини передають імпульси зі швидкістю 1 мм/с. Фото: ppt-online.org

У рослин виявили сигнальні молекули, які є своєрідною нервовою системою.

До відповідного висновку дійшли вчені зі США та Японії, передає Science Daily.

Науковці встановили, що рослини здатні передавати одна одній інформацію про загрозу.

Експерименти проводили на рослині під назвою резуховидка Таля. Коли їй відрізали листя, то рослина змінювала рівень кальцію. Оскільки кальцій несе заряд, він також може виробляти електричний сигнал. Саме його рослина передає своїм "товаришам" як сигнал про небезпеку. Тоді вони виділяють захисні гормони, які, наприклад, збільшують рівень шкідливих хімічних речовин для захисту від хижаків.

У цьому процесі беруть участь нейромедіатори - речовини, за допомогою яких цей імпульс передається від одного нейрона до іншого. Фахівці планують навчитися контролювати сигнали рослин.

На ролику вчені показали, як флуоресцентні білки від пошкодженої частини переміщуються по всій рослині зі швидкістю близько 1 мм/с. Сигнали тварин передаються значно швидше - до 120 м/с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали овоч, який знижує холестерин

Американські вчені вивели рослину, яка може світитися. Вони додали в листя настурції звичайної люмінесценцію. Це - випромінювання світла. Така речовина є у світлячків.

Зараз ви читаєте новину «Рослини мають свою нервову систему - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі