Ексклюзиви
пʼятниця, 23 червня 2017 10:35

Психолог розповіла, чому не варто навантажувати дітей додатковими заняттями

Психолог розповіла, чому не варто навантажувати дітей додатковими заняттями
"Щоденне навантаження дітей потрібно ретельно планувати". Фото: сад-сказка

Сучасні діти мають 4-6 уроків у школі, а потім ідуть на позашкільні заняття з музики, співів чи плавання. А все тому, що батьки прагнуть виростити всебічно розвинену та обдаровану дитину. Утім додаткові заняття та секції також становлять приховані загрози, кажуть фахівці.

"Додаткові заняття дитини у різних секціях - це додаткові навантаження. Вони можуть призвести до перевтоми. Адже провідна діяльність дитини - це гра. Вона має право сама обирати: грати чи ні, втомилася чи це їй просто не цікаво. Обираючи гуртки, батьки часто орієнтуються не на бажання і здібності дитини, а на свої уявлення про необхідність чи корисність певних занять. Батьки бояться втратити кожну вільну хвилину. Але дітям необхідний час, щоб побайдикувати, нічим не займатися", - розповідає Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як визначити обдаровану дитину

Щоденне навантаження дітей потрібно ретельно планувати. Піклуючись про всебічний розвиток дитини, не варто забувати про її психологічне здоров'я, переконана фахівець.

"Діти, які в дитинстві були максимально завантажені, у дорослому житті не можуть самостійно обрати рід діяльності та організовувати своє дозвілля. Адже раніше це робили батьки. Тому потрібно кожний день давати дитині можливість побути на самоті, самостійно обирати собі ігри та заняття. Якщо вона погано почувається чи не хоче ходити на гуртки, не варто наполягати. Батькам потрібно навчитися прислухатися до бажань своїх малят. Якщо дитина походить в одну секцію місяць, нічого страшного у цьому не має. Значно гірше, якщо вона п'ять, сім чи десять років займатиметься тим, що їй не цікаво", - рекомендує психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психолог розповіла, як виховувати гіперактивну дитину

Зараз ви читаєте новину «Психолог розповіла, чому не варто навантажувати дітей додатковими заняттями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути