четвер, 30 листопада 2017 14:11

Пропонують ввести окремі платежі для людей без "прописки"

Пропонують ввести окремі платежі для людей без "прописки"
Пропонують ввести окремі платежі для людей без "прописки" Фото: UBR

Для дітей, які не мають прописки у Чернігові, міська рада на найближчій сесії пропонує ввести спеціальні умови відвідування освітніх закладів.

Послуги для них надаватимуть за окрему плату.

"Послугою тут іменують освіту для наших дітей. Навчальні заклади міста Чернігова переходять на комерційну основу. Платність цієї основи пропонується для дітей, батьки яких не мають чернігівської реєстрації і, відповідно, діти також, як у народі кажуть не мають "прописки", — зазначає правозахисник Микола Торбєєв.

До таких послуг належатиме сфера освіти, охорони здоров'я, культури та спорту, пише ЧЕline.

"Тобто, якщо батьки зареєстровані в найближчому сільському населеному пункті біля Чернігова, працюють у місті Чернігові, сплачують податки тут, винаймають житло без можливості реєстрації по місту, відповідно, діти проживають разом із ними, відвідують садочки, школи, то з наступного року такі батьки будуть змушені платити кошти в міську раду", — пояснює правозахисник Микола Торбєєв.

Для прикладу, місяць відвідування дошкільного навчального закладу для таких дітей коштуватиме 1 878 грн, 1 171 грн на місяць доведеться сплатити за школяра.

"Наскільки мені відомо, право на освіту прописане Конституцією. Що ми маємо право на освіту безкоштовну. Якщо станеться така ситуація, і відмовиться громада, і я буду не в змозі платити таку суму, то, виходить, ми залишимося без освіти? Моя дитина не буде відвідувати школу?" – питає Анна Міщенко. Її син відвідує місцеву школу, прописки не мають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава вкладає значні кошти на розвиток опорних шкіл - Гриневич

"Перше таке рішення було прийняте в місті Тернополі наприкінці лютого. Я не знаю, чи в інших громадах прийняті такі рішення, але можна сказати, що Чернігів – один із перших. Зараз, як ви знаєте, у нас триває процес децентралізації, ці громади отримують як освітню, так і медичну субвенцію, але послуга надається за рахунок бюджетних установ закладів міста Чернігова. Тому, щоб були якісні послуги, щоб на них більше виділяти коштів, ми також хочемо отримувати міжбюджетні трансферти від інших територіальних громад", — говорить заступник чернігівського міського голови Ольга Хоніч.

У муніципалітеті наголошують: за дітей, які вже відвідують навчальні заклади Чернігова, платити не доведеться. Пріоритети – за медициною і профтехосвітою.

"Якщо ця дитина вже навчалася в Чернігові, й на неї вже йшла субвенція з державного бюджету, то, звісно, про жодні додаткові кошти ми не будемо говорити. Якщо вже говорити про медичні заклади, то, наприклад, наш пологовий будинок обслуговує десь більше 40% людей, які там отримують послуги і не є резидентами міста. Якщо говорити про ПТУ – там 60% не є резидентами міста Чернігова. Тобто нас цікавлять такі напрямки, де найбільше ми витрачаємо коштів", — каже заступник чернігівського міського голови Ольга Хоніч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 країн, до яких їдуть навчатися українські студенти

"З юридичного погляду, це суперечність нормам Конституції, а з морального аспекту, з погляду на суспільну мораль, неможливо такі рішення приймати, якщо заявляєш, що дієш в інтересах людей. Це рішення явно суперечить їх інтересам", — говорить правозахисник Микола Торбєєв.

Під час реформи медицини реєстрація за місцем прописки в лікарняних закладах повністю зникне. Про це Gazeta.ua розповів Юрій Джигира, радник заступника міністра охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Пропонують ввести окремі платежі для людей без "прописки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі