неділя, 19 вересня 2021 17:26

Полярники визначили вік загадкових останків кита біля станції "Вернадський"
8

В Антарктиді українські полярники станції "Академік Вернадський" встановили походження скелета кита, який знайшли ще під час першої експедиції 1996 року.

Відправивши зразки на дослідження до польської лабораторії у Познані, біологи з'ясували, що вік рештків становить 1 350 років. Вони належать синьому киту — найбільшій тварині у світі, передає Національний антарктичний науковий центр.

"Кит помер у сьомому столітті, в епоху вікінгів і цивілізації майя, за три століття до княгині Ольги та князя Володимира. Для вчених важливо зрозуміти, якими були кити до такого кривавого і смертельного втручання людини в їхнє життя. Наразі, попри всі природоохоронні заходи, антарктичний синій кит усе одно залишається дуже рідкісним", - йдеться у повідомленні.

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

За довжиною щелепи науковці встановили, що кит був завдовжки щонайменше 26 м. Він належав до антарктичного підвиду — найбільшого серед синіх китів. Наступні дослідження залишків включатимуть генетичний аналіз. Він дозволить отримати нові відомості про еволюцію синіх китів та інформацію про знищені особини.

Зразок біля станції полярників зберігся в хорошому стані. Загалом у музеях світу є лише кілька десятків скелетів синіх китів, і більшість із них не належать до антарктичного підвиду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До українських полярників завітали кити-горбачі: фото зі станції в Антарктиді

У травні науковці відібрали зразки скелета та м'яких тканин кита, щоб провести радіовуглецевий аналіз. Тоді полярники хотіли перевірити, чи загинув кит від рук китобоїв у першій половині ХХ ст., чи це скелет викопного виду кита, який помер давно та був похований під льодовиком.

Унаслідок китобійного промислу до 60-х синій кит був практично повністю винищений. З 1963 року цей вид перебуває під охороною. Наразі чисельність антарктичного синього кита оцінюють у 1,6-3 тис. особин. Такий великий діапазон в оцінці пов'язаний з малою кількістю даних.

Зараз ви читаєте новину «Полярники визначили вік загадкових останків кита біля станції "Вернадський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі