пʼятниця, 14 вересня 2018 18:42

Показали, як рослини реагують на біль

Показали, як рослини реагують на біль
Рослини реагують на подразники. Фото: ТСН

Реакцію рослин на подразники вивчили американські вчені.

Вона виявилась подібною до реакції тварин, передає Science Alert.

У стресових ситуаціях рослини починають виробляти глутамінової кислоти. Внаслідок цього різко підвищується рівень кальцію, який запускає захисні механізми рослини. Це відбувалося у разі пошкодженні листя гусеницями. Глутамат передає нервові сигнали і в організмах тварин.

Вчені візуалізували клітинні процеси за допомогою зеленого флуоресцентного білка, який отримали від медузи Aequorea victoria. У лабораторії виросли рослини зі спеціальною мутацією: у разі пошкодження вони починали світитися під променями ультрафіолету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили революційне відкриття

Встановили, що сигнал про пошкодження листків швидко поширюється іншими частинами рослини. Виділення глутамату починається за лічені секунди. Це нагадує процеси, що відбувають і в організмі людини, коли у момент небезпеки серце б'ється швидше через надходження додаткового кальцію, який викликає посилене скорочення м'язів.

Сучасні науковці розгадали загадку давньогрецьких філософів про те, хто з'явився першим: курка чи яйце. Виявилося, що курка та яйце з'явилися одночасно. Це підтверджують закони квантової механіки. Дослідження провели фізики з Квінслендського університету та Інституту імені Луї Нееля.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як рослини реагують на біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі