пʼятниця, 27 вересня 2019 08:57

Показали унікальне відео, як чорна діра розриває зірку

Показали унікальне відео, як чорна діра розриває зірку
Вченим вдалося сфотографувати момент, коли колосальна чорна діра розриває на шматки зірку. Фото - ВВС

Вченим вдалося сфотографувати момент, коли колосальна чорна діра буквально розриває на шматки зірку, що потрапила в область її тяжіння.

Вперше в історії за допомогою телескопа NASA вдалося побачити екстраординарну космічну подію з початку і до самого кінця, повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що супутник NASA для дослідження транзитних екзопланет (TESS) зобразив в деталях, як зірка, що знаходиться в 375 мільйонах світлових років від Сонячної системи, починає викривлятися і потім затягується силою гравітації в надмасивну чорну діру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальне явище біля чорної діри

Знищена чорною дірою зірка, що своїми розмірами нагадує Сонце, виявилася жертвою події, яку астрономи називають "приливним руйнуванням". Феномен спочатку був виявлений міжнародною мережею телескопів, а потім астрономи скористалися можливостями TESS, які дозволяють побачити віддалені планети і зірки.

Подібні випадки виникають, коли зірки занадто сильно наближаються до супермасивних чорних дірок. Величезна гравітаційна сила, якою володіє чорна діра, розриває зірки на шматки і затягує їх в воронку. В результаті на місці чорної діри з'являється яскравий диск, що складається з гарячого газу.

Близько чорної діри Стрілець А * в центрі Галактики було зафіксовано спалах з жахливими енергетичними показниками. Можливо, це викликано розривом зірки S0-2. Світіння було вдвічі яскравіше будь-якого, поміченого раніше, і ця подія не вписувалася в модель поведінки "спокійної" чорної діри.

Зараз ви читаєте новину «Показали унікальне відео, як чорна діра розриває зірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі