пʼятниця, 14 грудня 2018 10:20

Підтвердили одну з найважливіших теорій про атмосферу Венери

Сьогодні, 1962 року до Венери відправили першу автоматичну міжпланетну станцію "Марінер-2". За допомогою апарату підтвердили теорію про екстремально гарячу атмосферу планети.

"Марінер-2" був "близнюком" "Марінера-1". Останній вибухнув на старті. Апарат складався з шестикутного підстави, 1,04 м завширшки і 0,36 м у висоту. Мав шість магнієвих шасі, що несли на собі обладнання для наукових експериментів, зв'язку, обчислень, вимірювань, просторової орієнтації і контролю енергопостачання, батареї і їх зарядку, також ємності з газом для корекції положення і реактивний двигун.

  Марінер-2 1962 рік. Фото: NASA
Марінер-2 1962 рік. Фото: NASA

На підставі закріпили високі пірамідні щогли, на якій кріпилося обладнання для наукових експериментів. На бічні сторони підстави закріпили прямокутні сонячні батареї з максимальним розмахом в 5,05 метрів і шириною в 0,76 метра. На одній зі сторін підстави кріпилася на маніпуляторі спрямована параболічна антена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку тварину першою запустили в космос

Апарат пройшов на відстані 34,7 тис. км від Венери. "Маринер-2" також виявив відсутність у Венери магнітного поля, виміряв швидкість обертання планети навколо своєї осі. "Маринер-2" став найпершим космічним апаратом, що провів безпосередні виміри сонячного вітру, а також виміряв кількість космічного пилу, що виявилася меншою від очікуваної.

Маса апарату була 203 кг. Апарат обладнали науковими приладами для виміру магнітного поля, інфрачервоного і мікрохвильового опромінювання, детектування частинок високих енергій, метеоритного пилу. Фотокамер на станції не було.

На початку січня 1963 року зв'язок зі станцією обірвався.

17 серпня 2011 року на навколоземну орбіту вивели український супутник "Січ-2". О 10-й годині за київським часом з пускової бази "Ясний", що в Оренбурзькій області Росії за участі українських спеціалістів здійснили пуск ракети-носія "Дніпро", яка вивела на навколоземну орбіту супутник "Січ-2". Запуск космічного апарата присвятили 100-річчю від дня народження Михайла Янгеля - першого керівника Конструкторського бюро "Південне".

Зараз ви читаєте новину «Підтвердили одну з найважливіших теорій про атмосферу Венери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі