четвер, 02 серпня 2018 18:32

Підтримка і похвала - експерт розповіла, як підняти самооцінку дитини

Формувати самооцінку у дитини необхідно якомога раніше. Основні задатки особистості з'являються ще в ранньому віці.

"Якщо самооцінка дитини занижена, у нього без причини може виникнути відчуття тривоги і невпевненості в своїх силах. Якщо не розібратися в ситуації і не виправити становище, то дитина із заниженою самооцінкою завжди буде думати, що її обдурять, що не потрібно нічого робити, тому що все одно вийде погано, а вона буде чути тільки осуд. Такі діти досить часто відмовляються від нових видів діяльності через страх потерпіти невдачу", - каже дитячий психолог Ірина Ердик.

Варто пам'ятати, що на різних проміжках вікового періоду самооцінка проходить через кілька етапів. У дошкільному віці самооцінка у дитини зазвичай дещо завищена. У період початкової школи самооцінка дитини злегка знижується внаслідок того, що він починає порівнювати себе з іншими дітьми, спостерігає за реакцією оточуючих, починає стежити за своєю поведінкою і звикає до дисципліни.

За середнього шкільного віку дитина тверезо оцінює свої успіхи і поразки. Розставляє цінності в житті, починає прислухатися до думок не тільки дорослих, а й приятелів-одноліток. У старшому шкільному віці в впевненості та самооцінки відбуваються радикальні зміни. На шляху до дорослішання діти часто замикаються в собі, відчувають невпевненість або навпаки - зайве піднесення власного его.

  Батькам потрібно підтримувати дитину, але не так як це робить покоління нових батьків. Фото: 112
Батькам потрібно підтримувати дитину, але не так як це робить покоління нових батьків. Фото: 112

Вплинути на дитячу самооцінку може неправильне виховання, завищені очікування і заохочення змагальності. Однак, найчастіше причиною заниженої самооцінки є фрази, які малюк чує від мами і тата.

"Самооцінку цілком можливо врегулювати. ЇЇ основи закладаються ще в дошкільному віці. Все залежить від ставлення батьків, найближчого оточення і друзів до дитини", - каже Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе. Вона розповіла, як підвищити самооцінку дитини дошкільного віку.

Існує міф, що занижена самооцінка назавжди, це правда?

- Її можна коригувати. Для дитини важливо налагодити емоційний зв'язок з дорослим. У першу чергу, це мають бути батьки. Вони - найголовніший індикатор ставлення дитини до себе. Якщо мама чи тато активно сварили і принижували дитину в дошкільному віці, вона може вирости сором'язливою і з заниженою самооцінкою. Вже у школі дитина сприйматиме похвалу не щирою і не правдиво, бо зневірилася. На підвищення самооцінки активно впливатиме людина, якій довіряє дитина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передайте більше відповідальності - як підняти самооцінку дитини

Як виховати впевнену в собі дитину?

- Батькам потрібно підтримувати дитину, але не так як це робить покоління нових батьків. Вони хвалять дитину за будь-що. Такого робити однозначно не можна. Дитина не вміє адекватно оцінювати свої можливості. Це завдання батьків. І важливо пам'ятати, що оцінювати треба не саму роботу, а старання дитини, мотивуючи її до нових звершень і зростання.

Які фрази важливо казати, і які не варто, для підняття дитячої самооцінки?

- Важливо казати слова, які дають підтримку дитині. Навіть якщо вона не дуже впоралася з завданням. Ви повинні пояснити їй, що в невдачах немає нічого страшного, потрібно не зупинятися і обов'язково продовжувати розпочате. Можна сказати щось на зразок: "Ти не найкраще це зробив, але ти молодець, що постарався, наступного разу докладеш більше зусиль і отримаєш кращий результат" або "Давай ще попрацюємо". Не варто казати фрази, які ображають або знецінюють досягнення дитини, навіть, якщо це не значні здобутки. Слова "Ти міг би зробити краще" казати не варто.

Важливо казати слова, які дають підтримку дитині

Які найкорисніші розвиваючі ігри для підняття самооцінки дитини?

- Корисні ігри, які вміщають в себе елемент конкуренції і відпрацьовують навички прийняття себе. Коли дитина вступає в своєрідну "боротьбу" з кимось. Вони сприяють підвищенню самооцінки. Дитина починає себе оцінювати і розуміти чи успішна в цьому чи ні. Також це доволі непоганий майданчик для розвитку самокритичності. Як дитина сприймає поразки і чи може прийняти свою неуспішність. Це не обов'язково розвиваючі ігри. Підійдуть ті ж шахи. Дитина, яка чимось зацікавлена, обов'язково доб'ється в цій справі успіхів, що позитивно позначиться на самооцінці.

Яку пораду можете дати для підняття самооцінки дитини?

- Батьки знають у чому їх дитина успішна. Вони мають створювати ті ситуації, в яких дитина зможе себе проявити з позитивним результатом. Підтримувати ці досягнення, навіть найменші, хвалити. Не знецінювати її досягнення і не сварити за певні програші дитини. Краще запропонувати допомогу і вселити надію.

Вміння дитини читати та рахувати - це зовсім не означає, що вона готова до навчання і до обсягу шкільних навантажень. Важлива психологічна готовність малюка. Дитина має бути морально готовою прокидатися вранці, збиратися до школи, бути уважною на уроці, спілкуватися з вчителем, виконувати домашні завдання. Важливо, аби майбутній першокласник був готовий до школи фізіологічно. Здоровий школяр може застуджуватися не частіше п'яти разів на рік.

Готовність до навчання - індивідуальна річ. Вона не завжди залежить від віку. Дитина готова до школи, якщо може довгий час утримувати увагу, бути посидючою, зосереджуватися на навчанні, чути, розуміти та виконувати прохання дорослих.

Зараз ви читаєте новину «Підтримка і похвала - експерт розповіла, як підняти самооцінку дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі