четвер, 21 січня 2021 10:19

Підлітки здатні переймати настрій однолітків - дослідження

Підлітки здатні переймати настрій однолітків - дослідження
Попри те, що підліток ризикує перейняти негативний настрій товариша, він усе ж може вплинути на нього своїм позитивом. Фото: pixabay.com

Підлітки здатні переймати настрій своїх друзів, особливо якщо він негативний.

Водночас вони толерантні до перепадів настрою оточуючих. Таке дослідження опублікувала Американська психологічна асоціація, пише The Guardian.

Науковці з Оксфордського та Бірмінгемського університетів проаналізували поведінку 79 підлітків-музикантів у віці 15-19 років, котрі протягом тижня гастролювали за кордоном. Учені вважають, що під час гастролей підлітки багато спілкуються між собою, а тому це шанс дослідити, як вони впливають одне на одного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий штам Covid-19 б'є насамперед по дітях і підлітках

Під час поїздки підлітки оцінювали настрій за п'ятибальною шкалою та зазначали його стани - веселий, сумний, захоплений, засмучений, спокійний, самотній, нервовий, нормальний, дратівливий, незадоволений собою, натхненний. Вони також вказували, з ким із однолітків спілкувалися.

Раніше вважалося, що позитивний настрій заразніший, а негативний пов'язаний із соціальним відстороненням. Але це дослідження не виявило жодних доказів, що засмучені підлітки відсторонювалися від інших. Буркотливі учасники були не менш популярні за своїх радісніших однолітків.

Попри те, що підліток ризикує перейняти негативний настрій товариша, він усе ж може вплинути на нього своїм позитивом. Науковці кажуть, що це крок до розуміння того, як надати емоційну підтримку підліткам із негативним настроєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акаунти підлітків у TikTok будуть приватні

Дистанційне навчання спричиняє стрес у більшості дітей і батьків. Але його можна зробити таким, щоб час минув із користю для усіх.

Зараз ви читаєте новину «Підлітки здатні переймати настрій однолітків - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі