пʼятниця, 20 жовтня 2023 11:35

Перший авіадиспетчер бігав з візком і прапорцями на злітній смузі

Перший авіадиспетчер бігав з візком і прапорцями на злітній смузі
Першим авіадиспетчером вважають Лігу Арчі Вільяма Фото: Вікіпедія

Щороку 20 жовтня відзначають Міжнародного день авіаційного диспетчера.

В 1961 року в Амстердамі відкрили Міжнародну федерацію асоціацій авіадиспетчерів. Ця подія вплинула на розвиток міжнародного повітряного сполучення.

Він народився 19 серпня 1907 року. Ліга Арчі був ліцензованим пілотом і механіком двигунів і літаків. Він став авіадиспетчером 1929 року, коли гастролював з цирком, який в свої програмі використовув номер з літаками. До встановлення радіовежі він був флагманом, який спрямовував рух через прапори. Його перша "контрольна вежа" складалася з возика з пляжною парасолею від літньої спеки. Також Ліга Арчі возив у возику крісло для пляжу, свій обід, воду, блокнот і пару сигнальних прапорців, якими спрямовував літаки.

Прапорів було декілька. Строкатий прапор використовували , щоб вказати на продовження руху. Червоний прапор - щоб пілот зняв з позиції літак.

Коли на початку 1930-х років встановили радіовежу, Ліга Арчі отримав посаду першого радіоконтролера аеропорту.

Ліга Арчі продовжив здобувати ступінь авіаційного інженера у Вашингтонському університеті в Сент-Луїсі. Він приєднався до Федеральної служби 1937 року в Бюро повітряної торгівлі.

Ліга Арчі під час Другої світової війни отримав звання полковника.

1956 року працював помічником регіонального адміністратора Центрального регіону.

Після цього його призначили директором Бюро аеропортів національних столиць. 1958-го Ліга Арчі став директором Служби повітряного руху, де він відповідав за безпечну та ефективну роботу національної системи управління повітряним рухом.

Піком кар'єри авіадиспетчера стала посада директора Служби повітряного руху Федеральної авіаційної адміністрації США.

Протягом своєї 36-річної кар'єри він допомагав розробляти федеральну систему управління повітряним рухом.

Національна асоціація диспетчерів повітряного руху NATCA назвала його іменем нагороду Ліги Арчі. Помер перший авіадиспетчер у віці 79 років 1 жовтня 1986 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот випав із кабіни літака

14 жовтня 1947-го капітан ВПС США Чарльз Єґер став першою в світі людиною, яка пролетіла на літаку швидше за швидкість звуку.

Єґер народився в місті Майре, США, 1923-го. Під час ІІ світової війни був пілотом бойових винищувачів і зробив 64 вильоти над Європою. Збив 13 німецьких літаків. Сам був збитий над Францією. Уникнув полону завдяки французькому підпіллю.

Зараз ви читаєте новину «Перший авіадиспетчер бігав з візком і прапорцями на злітній смузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі