понеділок, 19 червня 2017 07:08

Перша у світі космічна виставка відкрилася 92 роки тому

Перша у світі космічна виставка відкрилася 92 роки тому
Перша у світі виставка з вивчення світових просторів відкрилась у Києві 92 роки тому

19 червня 1925 року у Києві відкрилася перша у світі виставка з вивчення світових просторів. Науковий захід представляв досягнення теоретичного вивчення космонавтики та перших проектів космічних ракет і міжпланетних апаратів. Це була перша у світі космічна виставка. Хоча цей захід став лише предтечею вивчення космосу, ця виставка стала значним кроком наукового співтовариства.

Можливість дослідження і освоєння космічного простору і позаземних об'єктів з використанням різних космічних літальних апаратів людство досліджувало давно. На вітчизняних теренах, зокрема в Російській імперії, цим питанням займався М. Кибальчич і К. Ціолковський. Останній у своїй праці "Дослідження світових просторів реактивними приладами" передбачив неминучість виходу людства, яке розвивається, в космічний простір. У Радянському Союзі роботи в галузі ракетної техніки почалися в 20-х роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівництво у космосі стане можливим із 3D-принтером

Організаторами та учасниками виставки з проблем вивчення світового простору були такі вчені як Д. Граве, Б. Срезневський та Є. Патон. Виставка мала 5 відділів: радіотелеграфний, метеорологічний, авіавоздухоплавальний, астрономічний і міжпланетний. Однією з найцікавіших частин виставки став міжпланетний відділ. В ньому був представлений проект атомно-ракетного корабля системи київського інженера А. Федорова. На думку вченого він мав бути 60-метровим, діаметром 8 метрів та вагою 80 т. Корабель мав злітати, як вертоліт. Після виходу в космос, замість крил і гвинтомоторних установок, мали працювати ракетні двигуни. Швидкість космічного корабля, за проектом автора, могла досягати 1000 км/год.

23 серпня 1925 року гурток було перетворено на "Товариство з вивчення світових просторів". Дуже скоро практику проведення подібних виставок перейняли у всьому світі.

24 квітня 1927 у Москві на Тверській вул відкрили "Першу світову виставку міжпланетних апаратів і механізмів". Її приурочили до 10-річчя Великої Жовтневої революції та 70-річчю Костянтина Ціолковського, одного з засновників ракетобудування та сучасної космонавтики.

Зараз ви читаєте новину «Перша у світі космічна виставка відкрилася 92 роки тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі