пʼятниця, 31 серпня 2018 18:51

Освіта має давати знання, компетенції та ерудицію - екперт про шкільні нововведення

Освіта має давати знання, компетенції та ерудицію - екперт про шкільні нововведення
Завтра в українських школах запрацює нова стратегія розвитку шкільної освіти. Фото: Міносвіти

Завтра в українських школах запрацює нова стратегія розвитку шкільної освіти.

Навчальний рік почнеться з багатьох нововведень. Особливо вони стосуються першокласників. Ці діти стануть першими, які провчаться 12 років. Школярі вчитимуть соціальній взаємодії, застосуванню знань на практиці, критично мислити, творчості відповідно до концепції "Нової української школи".

"Раніше орієнтувались на "академічні" знання - предмети, які прийшли до нас ще з доби середньовіччя. Тепер ми розвернулися в сторону фінської системи освіти, де важливі ключові компетенції. Це правильно і своєчасно", - каже Gazeta.ua освітній експерт Володимир Співаковський. - "Інша справа, що замість того, щоб розробляти технології, як цим компетенцій навчати, все зводиться або до суперечок з приводу того, які саме компетенції першочергові, або до дискусій як правильно говорити: компетенції або компетентності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першокласники закінчуватимуть навчальний рік по-новому

Першокласники не матимуть оцінок і домашніх завдань. А в кінці року їм видаватимуть свідоцтва досягнень замість табелів. Вони матимуть чотирирівнему систему оцінки досягнень учнів.

"Які ставити оцінки за знання предметів - зрозуміло. А ось які оцінки ставити за компетенції - неясно. Написано, що "описово". Тоді вчителям доведеться по кожному учневі довго все описувати, причому суб'єктивно. Освіта повинна давати і знання, і компетенції, і ерудицію. Я б ще додав: хороший характер, здоров'я і мотивацію", - додав експерт.

Перед початком навчального року оприлюднили рекомендації щодо розкладу шкільних канікул на новий 2018-2019 навчальний рік. Міністерством освіти і науки рекомендує закладам освіти почати навчальний рік 1 вересня і відпускати учнів на осінні, зимові і весняні канікули.

Зараз ви читаєте новину «Освіта має давати знання, компетенції та ерудицію - екперт про шкільні нововведення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі