понеділок, 24 червня 2019 12:03

Назвали найбільші проблеми української науки

Назвали найбільші проблеми української науки
"У нашій науці - три проблеми". Фото: Сергій Старостенко

В українській науці існує 3 проблеми, розповів журналу "Країна" кандидат біологічних наук Олександр Скороход.

"Перша проблема - недофінансування. Складність науковця у тому, що постійно потрібно шукати шляхи залучення коштів. Розвиватися науковцеві, особливо прикладному, важко. Друге - це відтік кадрів. Ця проблема була завжди. Після помаранчевої революції частина людей повернулася із-за кордону. Під час Майдану - навпаки, - розказує науковець. - Цей мінус можна повернути у плюс. Запустити програми залучення наукової діаспори у систему науки України. Створити тут лабораторії, куди вони могли б приїздити, робити досліди, ділитися досвідом. Третя проблема - відсутність хорошого зв'язку з бізнесом. Коли почалася війна, з'явилися замовлення на розробки, які мають прикладний характер. Але у глобальному плані цей зв'язок треба налагоджувати".

За словами дослідника, за останній рік у Національній академії наук України зменшилася кількість людей. Одна з причин - відсутність фінансування.

Молодший науковий співробітник отримує близько 5 тис. грн. Науковий – близько 7 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді не розуміють, для чого потрібна наука - вчений

Повну версію інтерв'ю з Олександром Скороходом читайте у найближчому випуску журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Назвали найбільші проблеми української науки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі