середа, 16 травня 2018 15:14

Настільні ігри зближують батьків і дітей та вчать конкуренції
6

Настільні ігри на 11 Дитячому форумі
Фото: Ольга Васьків
Настільні ігри на 11 Дитячому форумі
Настільні ігри на 11 Дитячому форумі
Настільні ігри на 11 Дитячому форумі
Настільні ігри на 11 Дитячому форумі

На 11 Дитячому форумі, що тривав у Львові з 10 по 13 травня, організатори облаштували Ігросферу. Десять магазинів та видавництв українських та польських настільних ігор представили свою продукцію. Другий рік поспіль участь бере львівський магазин настільних ігор "Хоббі Монстр". Як обирати настільні ігри для дітей залежно від віку, чому корисно грати усією родиною чи з друзями у настільні ігри - розповідає представник магазину Сергій Лиман.

Коли в Україні почали цікавитися настільними іграми?

Ще 20 років у нас не було культури настільних ігор. Ті, що були, одноманітні і однотипні - коли потрібно кидати кубик і робити ходи. Але коли українці почали більше їздити за кордон – перейняли захоплення європейців. Спочатку наш ринок завоювала класика – ігри типу "Скраббл", де треба складати слова і отримувати бали, чи "Монополія" – економічна стратегія, там треба розбудувати власний бізнес. Зараз ми маємо доступ майже до всіх сучасних і популярних настільних ігор у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Казкові квести, тонни літератури та Уляна Супрун: у Львові стартував Дитячий форум

Чим можуть зацікавити дітей настільні ігри?

Зараз діти сидять наодинці з комп'ютерними іграми чи в соцмережах. Настільні ігри – це командна робота. Це додатковий привід зустрітися, провести спільно час з друзями і родиною. Наймолодші пишаються, що з батьками вони роблять щось спільне, можуть конкурувати і навіть перемагати дорослих. Це зближує, вселяє впевненість. Гра розвиває мислення, пам'ять, логіку, швидкість і уважність.

Що обирати залежно від віку?

Від двох років – ігри на запам'ятовування. Треба шукати схожі зображення, асоціації, складати пазли. Вони із грубого картону і яскраво розмальовані. Із 4 років вибір більший – стратегія на кшталт "Монополії", логічні, на ерудицію. Наприклад, дитячі версія "Каркассон". У королівстві треба зібрати фішки-землю. Доведеться добре продумати кожен хід, аби перемогти. Або "Даббл" – найпопулярніша в світі гра для дошкільнят. На 55 круглих картках намальовано по 8 різних малюнків. Будь-які дві карточки гри містять лише один однаковий малюнок. Перемагає той, хто складе малюнки. З 10 років вже можна бавитися в ігри із текстом. Сюжети різні – детективи, злочини. пригоди, рольові ігри. Наприклад, у "Мафію" – психологічну рольову гру із детективним сюжетом. Підлітки можуть грати в усі дорослі ігри, окрім тих, що містять позначку 18+. Це глибокі складні стратегії, захоплення світу – наприклад гра "Ризик". Гравці контролюють свої армії і намагаються захопити території інших.

Багато є ігор українського виробництва?

У Європі щороку з'являється понад 500 нових настільних ігор. Двадцять із них завойовують світові ринки і стають лідерами продаж. В Україні видають щороку оригінальних авторських ігор – десь 10% від усього ринку продаж, тобто усього кілька штук. Найуспішніша українська гра, яка завоювала світовий ринок – "Містеріум". Її створили Невський Олександр і Сидоренко Олег. У сюжеті – детективна історія старого замку. Треба розгадати загадки, пов'язати асоціації і перемогти. Гра добре розвиває командний дух. Щоб розгадати свою історію, гравцям треба спілкуватись, обговорювати і висувати версії.

Скільки коштує настільна гра?

Залежить, чи це оригінал чи копія. Найдешевші ігри не можуть коштувати менше 200 грн. Часто приходять батьки і просять порадити гру, яка допоможе відволікти дитину від комп'ютерних стрілялок. Розраховують на 100-200 грн. Але настільна гра – дорога річ, над нею працюють десятки людей – від авторів ідеї до художників. Наприклад, найдорожча на нашому ринку гра "Суцільна темрява" коштує чотири тисячі гривень. У ній дуже багато дорогих елементів – пластикові мініатюри героїв, деталізоване ігрове поле, пластиковий планшет героя, де відмічають досягнення. Такі ігри часто купують в офіси корпорацій і фірм для працівників.

11 Дитячий Форум у Львові відвідали близько 15 тис.гостей. Вхід на площу перед Палацом, на галерею безкоштовний. А вже в самому Палаці буде відбуватися дійство, на яке потрібно було мати квитки. Вартість для дітей 1 день – 60 грн., 4 дні – 90 грн.

Зараз ви читаєте новину «Настільні ігри зближують батьків і дітей та вчать конкуренції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі