понеділок, 10 травня 2021 11:18

На вершині Евересту встановили рекорд

10 травня 1993 року на вершині Евересту одночасно зібралися 40 осіб з дев'яти експедицій. Це рекордна кількість людей на горі.

Гора розташована на кордоні між Тибетським автономним районом у Китаї і зоною Сагарматха в Непалі.

Автор: alpagama.com
  На вершині Евересту зібралася рекордна кількість людей фото: alpagama.com
На вершині Евересту зібралася рекордна кількість людей фото: alpagama.com

Кліматичні умови на Евересті екстремальні. У січні, найхолоднішому місяці, температура на вершині в середньому становить −36°C і може опускатися до −60°C. У липні, найтеплішому місяці, середня температура становить −19°C і постійно тримається нижче нуля.

З червня до вересня гора перебуває під впливом мусонів, які надходять з Індійського океану і приносять опади. Маси хмар і снігові бурі часто налітають на вершину в цей період року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбувся перший політ гелікоптера-крана S-64

На вершині Евересту дме вітер із швидкістю 200 км/год. Підйом на вершину триває близько двох місяців. Країни, на території яких лежать підступи до Евересту, беруть з туристів великі гроші за можливість підйому.

Наразі значну частину сходжень організовують спеціалізовані фірми. Клієнти цих фірм оплачують послуги гідів, які здійснюють необхідне навчання і створюють безпеку на всьому шляху.

У травні 1982 року Еверест підкорили 11 альпіністів радянської експедиції, у тому числі два українці — Сергій Бершов і Михайло Туркевич. Вони піднялися південно-західним схилом, що раніше вважали неприступним.

7 травня 1887 року американець Томас Стівенс завершив першу навколосвітню подорож на велосипеді. Він проїхав 13,5 тис. миль і перебував у дорозі понад три роки.

Зараз ви читаєте новину «На вершині Евересту встановили рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі