четвер, 18 червня 2020 10:09

На Місяць відправили Lunar Reconnaissance Orbiter

На Місяць відправили Lunar Reconnaissance Orbiter
Lunar Reconnaissance Orbiter. Фото: Wikipedia

18 червня 2009 року запустили Lunar Reconnaissance Orbiter, космічний апарат NASA з дослідження Місяця.

Lunar Reconnaissance Orbiter запускали не один, а разом із Lunar Crater Observation and Sensing Satellite. Ці два апарати є початком програми NASA Lunar Precursor Robotic Program. Повна вартість місії - $583 млн.

Завдяки їм досліджували мінералогію і геологію Місяця, складали докладні тривимірні мапи місячної поверхні, а також шукали поклади водяного льоду, що існують у полярних кратерах Місяця. Крім цього LRO вивчав потенційну дію космічного випромінювання на людей і підбирав відповідні місця для майбутніх поселень.

Перед польотом NASA запропонувала охочим розмістити їхні імена на спеціальному чипі, який помістили в апарат. Таких назбиралося 1,6 млн.

Апарати запускали за допомогою ракети-носія Atlas V із майданчика SLC 41, що на Базі ВПС США на мисі Канаверал. Через 5 днів після запуску LRO вийшов на місячну орбіту.

За планом LRO і LCROSS протягом 4 місяців оберталися навколомісячною орбітою, після чого другий апарат разом із ступенем Atlas V від'єднався від LRO і впав на поверхню Місяця. Апарат LRO, що залишився на орбіті, спостерігав за самим процесом падіння і його результатом.

У вересні 2011 року NASA представила детальніші знімки місць пілотованих експедицій, виконаних LRO, для цього цей зонд перевели на нижчу орбіту над поверхнею Місяця. Наступного року вона знайшла за допомогою спектроскопа LAMP в атмосфері Місяця атоми гелію, а у ґрунті - аргону. Тоді ж відкрили поклади водяного льоду, масова частка якого становить 5-10% речовини, що складають стінки кратера Шеклтон. Ці цифри виявилися більшими за попередні консервативні оцінки кількості води у місячному ґрунті в 5-10 разів. Результати дають змогу з оптимізмом дивитися на майбутню колонізацію супутника Землі і будівництва там стаціонарних баз поселенців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 37 аварій за 23 роки - запустили турбореактивний пасажирський літак

16 червня 1963-го перша у світі жінка-космонавт 26-річна Валентина Терешкова вийшла на орбіту Землі. Протягом 3 діб космічний корабель "Восток-6" облетів планету 48 разів. Після цього капсула з космонавткою приземлилася в Алтайському краї. Політ пройшов невдало, вона ледь не загинула.

Зараз ви читаєте новину «На Місяць відправили Lunar Reconnaissance Orbiter». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі