пʼятниця, 05 квітня 2019 01:35

Мовчання - золото: чому всі плани краще тримати при собі

  Якщо ви плануєте щось, то краще особливо не розповсюджуватися про свої цілі. Фото: ua.depositphotos.com
Якщо ви плануєте щось, то краще особливо не розповсюджуватися про свої цілі. Фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви плануєте вступити до престижного закордонного університету, схуднути або стати найкращим батьком у світі, то краще мовчіть про свої цілі.

Виявляється, якщо ви хочете щось здійснити, то краще тримайте цей задум при собі і не посвячуйте в нього своїх родичів або друзів. Цьому явищу є й наукове підтвердження, пише segodnya.ua.

Психолог Пітер Гольвітцер згадує, що 1933 року дослідники виявили, що якщо ми озвучуємо свої плани, і ці наміри визнають оточуючі, то мозок автоматично починає сприймати їх, як вже реалізовані. Нехай навіть все залишиться на рівні розмов.

"Візьмемо мати, яка говорить про всі хороші речі, які вона планує зробити для своїх дітей - допомагати їм краще вчитися у школі, попрацювати з ними над поліпшенням результатів тестів, дати додаткову підготовку – тоді, як всі інші матері кивають на знак схвалення, – розповідає Гольвітцер. – Велика ймовірність того, що вона не зробить стільки, скільки могла б для досягнення цих цілей. Тому що, просто поділившись своїми чудовими планами з іншими, вона вже сприймається оточуючими, як ідеальна мама".

Вчений пояснює, що наміри виконують функції символу володіння бажаною ідентичністю. Це стає очевидним, коли людина заявляє про "цілі високого порядку". Наприклад, попрацювати над своєю фігурою, щоб зміцнити здоров'я, але не скинути вагу заради того, щоб влізти в літнє плаття.

  Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Якщо ви плануєте щось, то краще особливо не розповсюджуватися про свої цілі. І вам краще тримати свій рот на замку не тільки для того, щоб не дратувати своєю балаканиною оточуючих. Зі слів дослідників, коли справа стосується цілей, пов'язаних з ідентичністю, тобто з прагненнями, які визначають хто ми є такі, – схвалення оточуючими ваших намірів не завжди дає поштовх до їхньої реалізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чуйні і наполегливіші: на що здатні низькорослі чоловіки

Навпаки, серія експериментів довела: коли іншим стає відомо про наші плани, продуктивність знижується, тому що, коли ми озвучуємо мету, то починаємо відчувати "передчасне відчуття повноти".

Якщо ви відчуваєте труднощі з фінансуванням проекту і доводиться звертатися до громадськості за підтримкою, наприклад, за допомогою Facebook, то перш, ніж розкрити всі свої плани, необхідно все ретельно обміркувати. Тобто інформація про наміри мусить бути частиною довгострокової стратегії.

Чотири різних дослідження продемонстрували, що учасники, які зберігають плани в секреті, володіли більшими шансами досягти мети порівняно з тими, хто про них оголошував і отримував публічне схвалення.

Вам може здатися дивним порада зберігати наміри в секреті, але спробуйте зробити це. Якщо ви, все ж, вирішили поділитися з кимось близьким, то хоча б не повідомляйте про це, немов ви вже всього досягли, наприклад: "Я збираюся відвідувати тренажерний зал, адже я вже придбав абонемент і купив спеціально для цього класні кросівки". Краще розкажіть про це так, ніби ви поставили перед собою мету "високого порядку" – з почуттям незадоволення. Наприклад: "мені необхідно скинути 10 кілограмів, тому надери мені дупу, якщо я цього не зроблю, добре?"

Як визначити цілі за методом "Драбина":

1. Мета повинна бути навчальною, а не продуктивної.

2. Ви повинні зрозуміти чітке "навіщо" досягати мети.

3. Якщо у вас більше однієї мети, перевірте, чи не суперечать вони одна одній.

4. Якщо цілі не суперечливі, розмістіть їх в порядку пріоритетності.

Вчені взяли дві групи людей, кожній дали однакове завдання, але по-різному сформулювали цілі. Першим сказали, що вони повинні показати високий результат. Другим - що ціль завдання в тому, щоб учасники навчилися вирішувати задачу.

Після завершення експерименту друга група, для якої метою було навчання, показала кращий результат, ніж перша. Вчені кажуть, це пов'язано з постановкою завдання. Люди з першої групи боялися помилятися, в той час як другі ставилися до помилок як до досвіду.

Зараз ви читаєте новину «Мовчання - золото: чому всі плани краще тримати при собі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі