середа, 21 жовтня 2020 14:02

Людська мова вперше перетнула Атлантику

Людська мова вперше перетнула Атлантику
Обладнання для радіотелефонного мовлення з початку 1900-х років Фото:Museum of Science and Industry

Цього дня 1915 року людська мова зробила те, чого ніколи раніше не робила: перетнула Атлантику. Вперше інженери відправили трансатлантичне повідомлення по радіотелефону. Слово "привіт" вимовили в Арлінгтоні, штат Вірджинія у США, а пролунало в Парижі у Франції.

Перший дзвінок зробив Бібі Уебба, інженер Арлінгтонської радіостанції.

Для того, щоб відправити трансатлантичне повідомлення, на Ейфелевій вежі встановили уловлювач радіохвиль. В цей час у Вірджинії 2 працівники Американської телефонної і телеграфної компанії сиділи біля приймача, який перетворював інформацію із сигналів на аудіозапис.

Інженерами, які вперше почули голос через радіотелефон, були Майк Кертіс та Єн Шрив. Вони повідомили, що Бібі Уебба завершив розмову словами "Прощавай, Шрив".

Тієї ночі президент Американської телефонної і телеграфної компанії Тео Вейл відправив листа, в якому з'явилася інформація про трансатлантичне повідомлення.

"Ранкову розмову з Вашингтону почули в Парижі. Це говорить про те, що спілкування на великих дистанціях можливе. Обладнання, яке розробили інженери Американської телефонної і телеграфного компанії, працює. Тепер ми зможемо вести розмову між Нью-Йорком і європейськими пунктами, а також із Західним узбережжям і містами через Тихий океан", — написав президент Американської телефонної компанії.

Дзвінки в Париж стали можливими. 1898 року інженер вежі Олександр-Гюстав Ейфель прикріпив антену до вершини споруди, щоб вчені могли проводити експерименти по бездротовому телеграфу. Хотів, щоб вона була корисною для людей і науки.

На той час телефонний дзвінок на коротку дистанцію вже не був новиною. Перший знаменитий телефонний дзвінок стався 1876 року. Його здійснив Олександр Грема Белла, який створив Американську телефонну і телеграфну компанію. Під час дзвінка використовували рідинний передавач і електромагнітний приймач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Запоріжжі почали випускати автомобіль за зразком Fiat

Американець Семюел Морзе 4 вересня 1837-го розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання і приймання повідомлень за допомогою тире та крапок - азбуку Морзе.

Зараз ви читаєте новину «Людська мова вперше перетнула Атлантику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі