середа, 27 січня 2021 09:48

Кожен учень повинен мати змогу вибирати форму навчання - освітній експерт

Кожен учень повинен мати змогу вибирати форму навчання - освітній експерт
Кожен учень повинен мати змогу вибирати форму навчання - освітній експерт

Міністерство освіти і науки України вивчає можливість повернення учнів молодших класів до повноформатного навчання, учнів старшої школи - до змішаної форми, за умови сприятливої санітарно-епідемічної ситуації. Про це заявив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі.

"Вважаю, що принаймні молодші класи після завершення карантинних обмежень можуть повернутися до повноформатного навчання. Щодо старшої школи, то за сприятливої санітарно-епідемічної ситуації в країні буде прийнятним проведення навчання за змішаною формою", – повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Система шкільної освіти має створювати необхідну різноманітність форм навчання і давати змогу вибирати її самостійно, вважає заслужений вчитель України Віктор Громовий

"Кожен учень повинен вибирати ту форму навчання, яка йому підходить. Наприклад, за типом темпераменту, станом здоров'я та можливостями сім'ї. Школа з часів Ян Амоса Коменського себе вичерпала, тому треба створювати необхідне різноманіття", - каже Gazeta.ua фахівець.

Поурочна оплата праці, яка збереглася до сьогодні, на його думку, стримує розвиток освіти та є нагальною проблемою.

"Постійно виникає питання, як оплачувати проєктну роботу або як оплачувати індивідуальні консультації. Варто пам'ятати, що будь-яка система розвивається тоді, коли в ній є необхідне різноманіття. При нинішній системі освіти це фактично неможливо", - додає Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найуспішніші учасники ЗНО отримають 100 тис. грн

На Полтавщині діє переважно змішана й дистанційна форми навчання. У Тернопільській області учні молодших класів відвідують уроки у звичному режимі, а школярі 5-11 класів навчаються за змішаною формою. У Вінницькій області 1-4 та 9-11 класи навчаються очно, 5-8 класи – за змішаною формою. У Рівненській, Львівській та Закарпатській областях переважно очна та змішана, частково – дистанційна форми навчання.

Зараз ви читаєте новину «Кожен учень повинен мати змогу вибирати форму навчання - освітній експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі