четвер, 08 листопада 2018 18:45

Космічний зонд підлетів рекордно близько до Сонця

Космічний зонд підлетів рекордно близько до Сонця
Зонд Parker побив два рекорди. Фото: NASA

На відстані близько 24 млн км від Сонця пролетів космічний зонд Parker.

Апарат рухався зі швидкістю понад 343 тисяч км/год. Зонд зібрав наукові дані, та поставив рекорди за швидкістю руху серед штучних об'єктів і близькість до Сонця, повідомляє "Громадське".

До цього зонд Helios-B підлітав до Сонця на відстань у 43,5 млн км в 1976 році.

Parker став найшвидшим з усіх космічних апаратів, випередивши автоматичну станцію Juno, максимальна швидкість якої сягала близько 73 км/c. При цьому зонд перебував в екстремальних умовах перенагрівання, впливу заряджених частинок і випромінювання від Сонця. Наукові прилади захищала система охолодження і теплозахисний щит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космос посміхається: астрономи показали незвичайний знімок

Зонд виконував наукову програму в автономному режимі, після чого передав, що всі наукові інструменти та системи безнапасно пережили зближення і працюють в штатному режимі.

Зонд Parker розробляли з 2008 року та отримав свою назву на честь американського астронома Юджина Паркера. Апарат призначений для вимірювання основних характеристик сонячного вітру і сонячної атмосфери уздовж своєї траєкторії, досліджень електромагнітних полів поблизу Сонця і процесів, що йдуть в його зовнішніх шарах.

За мільярд світлових років від Землі вчені знайшли гігантську галактику-фонтан. Її виявили в основі кластера відомого як Abell 2597. Раніше дослідники космосу допускали таке явище лише теоретично. Але отримати дивовижні знімки вдалося тільки зараз.

Зараз ви читаєте новину «Космічний зонд підлетів рекордно близько до Сонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі