Ексклюзиви
субота, 10 квітня 2021 13:00

Космічні апарати на оборонні розробки - в Україні створили особливе конструкторське бюро

Космічні апарати на оборонні розробки - в Україні створили особливе конструкторське бюро
КБ "Південне" створили на базі машинобудівного заводу. Фото: pixabay.com

Конструкторське бюро "Південне" імені М. К. Янгеля" спільно з Київським політехнічним інститутом планують працювати над створенням космічних апаратів для оборонного комплексу.

КБ "Південне" створили на базі Південного машинобудівного заводу 10 квітня 1954 року. Його назвали Особливим конструкторським бюро (ОКБ-586). Головним розробником призначили Михайла Янгеля, ім'я якого до сьогодні носить установа.

Молоде бюро створювало проєкти ракет, що не мали аналогів у світі. Саме це зробило СРСР конкурентоспроможним у "холодній війні".

Роботи проводили швидко. До розробки Р-12, яка стала початком першого покоління бойових ракет, залучили всі підрозділи КБ, завод і наукові інститути. 22 червня 1957 року провели перший успішний пуск ракети за програмою льотно-конструкторських випробувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випробували перший танк Т-34

У 1960-1970 роках відбувся якісний стрибок у створенні стратегічних ракетних комплексів. Уже у третьому поколінні ракет КБ "Південне" втілило всі можливості науки й техніки того часу.

У радянський період КБ було основним розробником стратегічних ракетних і ракетно-космічних комплексів. За 50 років розробили більше 400 космічних апаратів 70 різних типів, а також наземні комплекси керування, приймання й оброблення даних.

До цього часу у КБ займалися розробкою супутників, космічних транспортних систем, ракет тощо. На початку 2018 року кількість працівників підприємства становила більше 5 тис. осіб.

Кабмін ухвалив постанову про створення оптико-електронної системи дистанційного зондування Землі "Січ-2-1". Конструкторське бюро "Південне" імені М. К. Янгеля" є замовником робіт із забезпечення запуску космічного апарата та його страхування.

Зараз ви читаєте новину «Космічні апарати на оборонні розробки - в Україні створили особливе конструкторське бюро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути