четвер, 11 жовтня 2018 10:11

Коли рівень моря підніметься до рекордної позначки

Коли рівень моря підніметься до рекордної позначки
Через глобальне потепління підвищується рівень моря. Фото: УНН

Рівень моря може підвищитися на 15 м. Жителів прибережних районів чекають повені.

Середній рівень моря може збільшитися майже на 2,5 м до 2100-го і на 15 м до 2300-го. Такі результати досліджень науковців із Сполучених Штатів і Сінгапуру, пише "Новое время".

Причина підвищення води - великі викиди парникових газів і глобальне потепління.

"Відомо багато про минулі та майбутні зміни рівня моря. Багато залишається невизначеним, як через поведінку людини, так і через закони фізики. Невизначеність не є приводом для ігнорування цієї проблеми. Ретельний опис того, що відомо, має вирішальне значення для управління ризиками підвищення рівня моря для узбережжя по всьому світу", - каже співавтор дослідження доктор Роберт Копп із Університету Рутгерса в США.

Дослідження показують, що 11% з 7,6 млрд осіб у світі можуть потрапити у зону затоплення. Ці люди живуть у районах на висоті менше 10 м над рівнем моря. Зміни відбудуться у багатьох містах Європи, Азії та Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали основних забруднювачів довкілля

З початку XXI ст. океан став глибшим приблизно на 6 см. Жителі коралових атолів Тихого океану вже ризикують втратити свої землі.

Льодовики в Східній Антарктиді стрімко втрачають свою вагу. У розмірах зменшився льодовик Тотті. З квітня 2002-го по вересень 2016-го айсберг втратив майже 18,5 млрд т льоду. Це підвищило рівень моря на 0,7 мм.

Зараз ви читаєте новину «Коли рівень моря підніметься до рекордної позначки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі