середа, 27 червня 2018 14:24

Кліматичні зміни: Північний Льодовитий океан стає Атлантичним

Кліматичні зміни: Північний Льодовитий океан стає Атлантичним
Холодні арктичні води скоро стануть частиною Атлантичного океану. Фото: Вокруг света

Холодні арктичні води скоро стануть частиною Атлантичного океану.

Вчені стверджують, що кліматичні зміни в Північному Льодовитому океані набули шаленого розмаху, передає Independent.

"Баренцове море за 18 років вже нагрілося на 1,5ºС - це означає, що глобальне потепління торкнулося навіть Арктики", - кажуть вчені з Норвезького інституту морських досліджень.

Вчені з Бергенского університету проаналізували проби, взяті в Баренцевому морі за час літніх експедицій. Океанологи виявили "істотні зміни в структурі водних шарів".

"Температура вод і солоність показують, що потепління супроводжується абсолютним зміною характеру Північного океану. Баренцове море - це ворота в Арктику. Але Атлантичний океан поступово перетворює цей регіон", - кажуть вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У NASA показали, як сонце впливає на погоду Землі

За їх словами, Атлантика і Арктика відрізняються не просто географічно.

Для арктичних морів характерна виражена стратифікація: холодні поверхневі води, покриті шапкою прісноводного льоду і тепліші донні течії з Атлантичного океану. Однак величезний океанський простір, зазвичай покритий льодом, останнім часом залишається відкритим. Лід осипається, поверхневі води недоотримують прісних талих вод, тому глибинні Атлантичні води змішуються з верхніми холодними шарами, не тільки нагріваючи океан, але і роблячи його більш солоним.

"Клімат північного регіону переходить в атлантичний, і це відбувається дуже швидко. Якщо прісноводний вхід не відновиться, води всього Льодовитого океану скоро змішаються і стануть частиною Атлантичної області. Це рідкісний подія в історії клімату", - стверджує Сігрід Лінд, керівник проекту.

Кінець 2017 – початок 2018 років вразив особливо аномальними погодними умовами. Карту, яка відображає аномальні зміни, опублікувало NASA.

Зараз ви читаєте новину «Кліматичні зміни: Північний Льодовитий океан стає Атлантичним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі