Ексклюзиви
середа, 10 липня 2019 15:05

Експерт відповів, чи зможе Україна самостійно забезпечити себе газом і нафтою

Експерт відповів, чи зможе Україна самостійно забезпечити себе газом і нафтою
Українські дослідники виявили 5 млрд т нерозвіданих ресурсів нафти і газу. Фото: Platfor.ma

Нерозвідані ресурси нафти і газу України становлять понад 5 млрд тонн умовного палива.

Такі висновки зробили науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу разом із фахівцями НАН України на конференції "Нафтогозова енергетика-2019". Ймовірні ресурси палива — у східному, західному і південному нафтогазоносних регіонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наука, а не магія: фотограф робить неймовірні світлини хімічних реакцій

- Для повноцінного виявлення цих копалин потрібно проводити масштабні сейсмічні дослідження і бурити нові свердловини. Більшість родовищ на глибинах до 4 км уже виявлено. Нині треба проводити пошуки на більших глибинах, - говорить проректор з науково-педагогічної роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Сергій Куровець. Він розповідає Gazeta.ua про ресурси і запаси нафти і газу в Україні.

Українські компанії можуть працювати на такій глибині?

- Так, останнім часом це продемонструвала компанія "ДТЕК". Вона пробурила декілька таких свердловин, зокрема свердловину на Мачухському газовому родовищі у Полтавській області глибиною близько 6 кілометрів. Їм вдалося отримати дебіт понад мільйон кубічних метрів газу на добу. Державна компанія АТ "Укргазвидобування" планує буріння свердловини глибиною близько 6 кілометрів на Шебелинському нафтогазоконденсатному родовищі.

Чому вони не освоюють нові родовища?

- Є дві основні причини. По-перше, на розвідку нових об'єктів треба великі кошти. По-друге, видачу необхідних дозволів і документів гальмують обласні ради. Зокрема, для того, щоб почати буріння, потрібно погодити спецдозвіл з обласною радою. Неможливо просто прийти і почати буріння, де заманеться. Зокрема, за весь 2018 рік "Укргазвидобування" отримало лише один спецдозвіл на розвідку і подальше видобування, тоді як 2017-го - чотири, а 2016-го – 13.

Які особливості української нафти?

- Навіть у межах одного родовища в різних покладах буває нафта різної якості. Що менше в ній сірки і що вона світліша, то дорожча. Російська нафта доволі сильно збагачена сіркою, а тому й дешевша. Українська буває різних типів. Наприклад, у Західному регіоні видобуток нафти ведеться з 19 століття. Як результат, родовища виснажені і вона стала більш в'язкою і вже не така якісна. На сході України нафта світліша і дешевша для видобутку.

Однак, проблема з нафтою усе ж є. Якщо у рік Україна видобуває близько 20 млрд куб. м газу, то нафти лише до 2 млн тонн. Востаннє така цифра була 100 років тому. Нині наша країна споживає близько 8 млн тонн нафти на рік.

Де найскладніше в Україні видобувати газ і нафту?

- У Чорноморському регіоні. Адже там буріння і видобуток треба вести в морських умовах. Не менш складним є і Карпатський регіон через складчастість та гірські умови.

Яка зараз ситуація із видобутком копалин у районі острова Зміїний на Чорному морі?

- У цьому районі є непоганий ресурс природного газу. Нещодавно "Чорноморнафтогаз" виставив на торги одну з ділянок, а саме ділянку "Дельфін". Однак, варто врахувати, що вартість буріння залежатиме від глибини моря. Що глибше - то дорожче. Порівняно з суходолом, за роботи у воді доведеться заплатити щонайменше вдвічі більше. Недешево коштує і транспортування. Якщо на суші для цього використовують трубопровід, то у морі є свої нюанси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідок вирубаних лісів - чому океани заполонили водорослі

На північно-західному шельфі, в районі о. Зміїний, Україною вже відкрито 2 родовища - Одеське і Безіменне. На них пробурені свердловини і з них видобували близько мільярда кубічних метрів газу в рік. Проте, зараз у цій зоні розміщені російські військові кораблі і ці родовища забезпечують півострів Крим газом. Тому Україна не може там нічого видобувати.

Чи може Україна самостійно забезпечити себе газом і відмовитися від іноземних поставок?

- Щоб цього досягнути, потрібно вкласти великі гроші в розвідувальні роботи. У світі є таке співвідношення: якщо вилучити з надр мільйон тонн палива, то необхідно наростити запасів мінімум вдвічі більше. Тобто, потрібно знайти нові запаси вже з двома мільйонами. У нас ця статистика є невтішною. Зараз в нас не здатні відтворити це співвідношення навіть один до одного. У ресурсній базі вуглеводнів України є понад 900 мільярдів метрів кубічних запасів природного газу і понад 120 мільйонів тонн нафти.

Чи змінилася б ціна на газ та нафту для українців, якщо б усе видобували національні компанії?

- Я в це практично не вірю. Дохід, який зараз отримують нафтогазовидобувні компанії, вони вкладають у буріння наступних свердловин. Для того, щоб відкрити родовище, потрібно вкласти гроші спершу в регіональні сейсмічні дослідження, далі дослідження мають бути детальнішими. Один метр буріння свердловини коштує понад тисячу доларів. Така ціна діє лише до 4 кілометрів. Якщо ж планують просуватися глибше, то ціна суттєво збільшується. Ще дорожче коштуватиме буріння на шельфі.

Кошти на все можливо взяти лише з реалізації власної продукції. Якщо ціну для населення зменшити, то і обсяги видобутку також знизяться. За інформацією "НАК Нафтогаз" середній дебіт по Україні в того ж "Укргазвидобування" на свердловину – 25 тис. куб. м на добу. Ця цифра є доволі скромною, якщо враховувати, що є свердловини-мільйонники.

Нині в Україні понад 380 родовищ нафти і газу. Практично всі родовища на рівні до 4 км уже знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Експерт відповів, чи зможе Україна самостійно забезпечити себе газом і нафтою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути