пʼятниця, 10 листопада 2017 07:25

До першого класу зараховуватимуть по-новому

До першого класу зараховуватимуть по-новому
З 2018-го для першокласників, які проживають на території обслуговування школи, не проводитимуть конкурсний відбір. Фото: volyn24.com.

З наступного року для першокласників, які проживають на території обслуговування школи, не проводитимуть конкурсний відбір. Ці діти матимуть право на першочергове зарахування до неї. Як зараховуватимуть до 1 класу дітей, які не проживають на території обслуговування школи, поки не відомо.

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Зараз не за всіма навчальними закладами закріплені території обслуговування, розповідають фахівці.

"Мають бути чітко розписані території обслуговування кожного закладу - це відповідальність місцевої влади. Є багато шкіл, які називаються "ліцей", "гімназія", і починають навчання дітей з 1 класу. За такими спеціалізованими школами не завжди закріплювали території обслуговування, бо вони мали право конкурсного відбору. У новому Законі "Про освіту" спеціалізовані школи з поглибленим вивченням окремих предметів не передбачені. Але саме до цих закладів дозволений конкурсний відбір до першого класу Інструкцією про конкурсний відбір. Її прийняли ще 2003-го. Зараз вона суперечить новому закону. Але поки про втрату чинності документу нічого не сказано", - пояснює Gazeta.ua співголова ГО "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За що доплачуватимуть вчителям

Конкурсний відбір до першого класу, коли кількість охочих вступити перевищує можливості школи прийняти, не повинен враховувати рівень підготовки дітей, вважає фахівець.

"Якщо органи влади зацікавлені у прозорості процесу зарахування - вони можуть розробити свій варіант випадкового відбору. Серед можливих процедур: першочергове зарахування дітей, які проживають на території обслуговування школи. Вже на вільні місця проводити відбір дітей, якщо школа не за місцем проживання. У присутності батьків проводити відбір випадковим способом, витягуючи номерок з барабану, а бо за датою народження дітей, коли приймають найстарших, або іншим подібним способом", - каже Олена Бондаренко.

Без роз'яснень Міносвіти у питанні зарахування до першого класу не обійтися, каже Gazeta.ua співголова "Батьки SOS" Альона Парфенова.

"Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти, що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи, йдеться у новому законі. Крім того, як правило, початкову освіту починають здобувати з шести років. А діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року", - розповідає спеціаліст.

До 1 грудня всі школи повинні оприлюднити інформацію про надходження та використання усіх коштів. Це - норма прийнятого у вересні Закону "Про освіту". Міносвіти планує запровадити відповідальність за неподання звіту про доходи. Керівники закладів, які не виконають вимогу, отримають догану.

Зараз ви читаєте новину «До першого класу зараховуватимуть по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі