четвер, 30 квітня 2020 23:49

Булінг щодо вчителів: як педагогу захиститися від насилля

Булінг щодо вчителів: як педагогу захиститися від насилля
Фото: uire.org.ua

У зв'язку з переходом учнів на дистанційне навчання за останній місяць вчителі почали масово ставати жертвами булінгу зі сторони дітей.

Ще 20 років тому батьки практично не втручалися у навчальний процес, - говорить Gazeta.ua лікар-психолог, член Асоціації корекційних педагогів України Наталія Липка. Розповідає про те, чому виникає булінг щодо вчителів.

В цей період вчитель мав значно більший авторитет, ніж зараз. Тоді мама й тато школяра рахувалися з думкою педагога, брали до уваги його зауваження і прислухалися до порад щодо навчання та виховання малюка. Тепер відношення батьків до вчителів кардинально змінилося. Вони перестали поважати викладачів, більше не зважають на їх настанови, а деякі зовсім вважають педагога своєю прислугою, яка повинна забавляти дітей, поки ті на роботі. Школяр бачить таке ставлення мами й тата до вчителя, як результат, він починає поводитися аналогічним чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ти поводишся, ніби закінчена дура! У всіх школах діти б'ються" - як батьки захищаюсь своїх чад-булерів

Чи можуть причиною такої негативної поведінки дитини щодо вчителя стати її друзі?

Звісно. Найчастіше такі школярі лише прикидаються друзями. Вони шукають собі жертву, зазвичай нею стає один із однокласників, якого переконують, що зривати урок чи насміхатися над вчителем - це круто. І якщо нова людина хоче влитися у компанію, то їй необхідно робити всілякі неправильні та неприємні для педагога речі. В результаті страждають саме вчителі. У такій ситуації потрібно пояснити дитині, яку використовують, хто такі справжні товариші. Запитати школяра чи йому допомагають і підтримують його нові друзі чи лише глузують з нього. Як результат, школяр перестане спілкуватися з новими "токсичними" приятелями і припинить чинити булінг щодо вчителя.

Чому під час дистанційного навчання булінг щодо вчителів став масовим?

Є кілька причин. Багато дітей думає, що вони "вийдуть сухими" із такої ситуації. І їх насправді ніяк неможна покарати, бо вони неповнолітні. Вчителі також не знають, як правильно чинити, адже тепер школяр не знаходиться поруч, його неможливо викликати після уроків і провести наодинці виховну бесіду. Проте найбільшою проблемою є поведінка батьків. Під час карантину увесь контроль за дитиною ліг на їх плечі. У мами з татом більше немає розвантаження, яке вони отримували, коли їх малюк ходив до школи. Як результат, батьки стають більш роздратованими, гірше контролюють свої емоції. Замість того, щоб спокійно вирішити якусь проблему, що виникає у школяра з навчанням, вони в його присутності починають критикувати систему освіти та вчителів. Саме їх коментарі дають зелене світло і спонукають дитину пізніше поливати брудом педагога. Щоб цього уникнути батькам необхідно припинити погано висловлюватися про педагогів при своїх дітях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочинають онлайн-уроки для 1-4 класів: де та коли дивитися

Виходить, що основна проблема в батьках?

У зв'язку з тим, що батьки змушені практично весь день проводити з дітьми, останні їх сильно виснажують. Тоді мама й тато намагаються відгородитися від школяра, стараються проводити з ним якомога менше часу. Більшості просто не вистачає терпіння і навичок увесь час контролювати і виховувати своє чадо. У кінцевому підсумку дитина починає нудьгувати і в неї виникає емоційний голод. Щоб якось це компенсувати малюк береться цькувати свого вчителя, адже він єдиний, хто звертає на нього увагу. Також батькам необхідно слідкувати за тим, що дивляться та в які ігри бавляться школярі. Адже чимало негативу вони отримують ще й звідти.

Як діяти вчителю, якщо проти нього чинять булінг?

Наразі педагога найчастіше починають цькувати під час онлайн уроків. Якщо дитина, наприклад, починає нецензурно висловлюватися і на зауваження вона не реагує, тоді вчителю потрібно вимкнути їй звук. Також кривдника можна повністю відключити з конференції. Якщо це не допомагає і школяр повторно підключився, тоді варто завершити урок. Увесь час можна записувати відео поведінки дитини. Після треба подзвонити дирекції школи і психологу. Останній повинен занотувати усе, що відбулося під час заняття. Якщо на одного учня складуть щонайменше три протоколи - це стане підставою, щоб до справи залучали ювенальну поліцію. Останніх повинен викликати саме директор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Школам та університетам потрібно налагодити дистанційне навчання до початку нової хвилі коронавірусу" - експерт про освіту

Чи варто в такій ситуації підключати батьків?

Звісно. Після того, як усі свідчення вчителя запротоколюють, потрібно дзвонити батькам і пояснювати ситуацію, яка виникла і чим це загрожує їм та їхньому малюку. Необхідно, щоб мама або тато провели зі школярем виховну бесіду. Як варіант, можна попросити, щоб хоча б один із батьків перебув поруч із учнем під час усіх наступних уроків. Зазвичай цього достатньо, щоб дитина більше не чинила булінгу проти жодного з вчителів. Зі школярем після того, як він чинив булінг наодинці розмовляти не варто. Дитина просто почне виправдовуватись і навряд чи визнає свою провину.

Як після такої ситуації вчителю повернути авторитет серед дітей?

Найважливіше, щоб педагог припиняв будь-які ознаки булінгу одразу ж, не давши ситуації розвинутися. Якщо буде всього один або два випадки цькування, однак з кривдником все владнають, то інші також це відчують і булінгу проти вчителя більше не чинитимуть. Проте, якщо авторитет усе ж похитнувся, тоді педагогу необхідно змінювати стиль викладання. Тобто менше розповідати, а заставляти учнів більше виконувати практичних робіт. Необхідно, щоб школярі якомога більше мислили над предметом. Також можна частіше давати дітям різні тести чи самостійні роботи. Саме в цей період вони фокусують всю увагу на вивченому матеріалі, а не на вчителеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спалили авто співзасновниці організації, яка бореться зі шкільними поборами

Які наслідки для вчителя над яким чинили булінг?

Через підвищене хвилювання людина починає втрачати як психологічне, так і фізичне здоров'я. Педагог позбувається рівноваги, йому складно приймати рішення, проводити заняття, адже увесь час турбує сум'яття. Якщо над вчителем вчинили булінг, йому в жодному разі не можна це приховувати. Необхідно розповісти про ситуацію будь-якій людині, якій він довіряє. Це може бути колега, хтось із рідних, а найкраще - психолог. Коли людина розказує про свою проблему, в її мозку задіюються аналітичні центри. Вона починає краще сприймати обставини і їй значно простіше знайти їх вирішення. Після їй буде легше впоратися з емоціями і тривогою.

Булінг - один із різновидів насильства, який застосовується переважно в колективах з метою особистого самоствердження "булера" за рахунок систематичного приниження "жертви". Існує фізичний, психологічний, економічний, сексуальний та кібербулінг. Шкільного середовища стосуються передусім перші два види. Так, фізичний булінг найчастіше проявляється в таких формах як побиття, ляпаси чи штовхання. Психологічний – у вербальному цькуванні: надання прізвиськ, обзивання, поширення пліток.

Зараз ви читаєте новину «Булінг щодо вчителів: як педагогу захиститися від насилля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі