субота, 01 вересня 2018 13:14

Батькам потрібно "тримати руку на пульсі" - експерт про шкільну адаптацію

Батькам потрібно "тримати руку на пульсі" - експерт про шкільну адаптацію
Батькам не потрібно занадто серйозно ставитися до подій першого вересня - кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе. Фото: Facebook

Сьогодні в українських школах розпочалося навчання. Почала працювати нова стратегія розвитку української освіти.

"Головна мета "Нової української школи" - виховати інноватора й громадянина, який сам може приймати рішення", - каже міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. - "Раніше школу вважали місцем, де дитина повинна була отримати якнайбільшу порцію знань. Зараз цього замало, бо знання увесь час примножуються. І їх можна знайти не лише у школі чи бібліотеці, а й просто вийшовши в інтернет із татового телефону. Школа мусить надати не тільки знання, а ще й уміння їх застосовувати, виробляти своє ставлення до тієї чи іншої ситуації".

Цьогорічні першокласники вчитимуть за новими стандартами. Сидітимуть за одномісними партами, математиці навчатимуть за допомогою конструкторів "Лего", а вчитимуться 12 років. Також не отримуватимуть оцінок і в кінці року отримають свідоцтво досягнень замість табеля.

Поки вчителі "наб'ють руку" пройде кілька років

- Батькам буде найважче пристосуватися до нової системи оцінювання, бо вони звикли думати, що саме оцінка показує рівень знань. Але вона перестала бути такою багато років тому. Зникне стресова для дітей річ, у вигляді певного балу, бо тепер дітей оцінюватимуть за конкретні досягнення: аналізуватимуть їхні власні уміння та навички, не порівнюючи з однокласниками, - каже Gazeta.ua старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Ірина Губеладзе. Вона розповіла, як адаптувати дитину до нових стандартів навчання.

Які виклики постануть при навчанні за новими стандартами?

- Перший виклик – це те, що самі школи не готові. Багато українських шкіл не закупили необхідні меблі, книги. Другий – вчителі проходили кваліфікаційні курси, але нові навички і стандарти не відпрацьовані до кінця. Поки "наб'ють руку" пройде кілька років.

Як правильно адаптувати першокласника до школи в перші місяці?

- Перше - батькам не потрібно занадто серйозно ставитися до подій першого вересня. Дорослі мають звичку сильно перебільшувати важливість цього дня. Це провокує те, що дитина сприймає школу, як щось надзвичайне. З часом у неї виникає своєрідне розчарування, бо бачить, що не все так радісно, як у перший день. Друге - перші кілька місяців завжди адаптаційні. Протягом цього часу не варто перевантажувати дитину гуртками і секціями. У цей період вистачить шкільних уроків. Краще вільний час проводити разом з батьками, відпочиваючи. Третє – це режим. Про нього потрібно було дбати завчасно: лягати спати і прокидатися вчасно, поступово виконувати певні завдання. Четверте – важливо обговорювати з дитиною її день у школі. Батькам потрібно максимально "тримати руку на пульсі", спілкуючись з дитиною. Знати, як у неї йдуть справи, чи почала з кимось дружити, чи полагодила з вчителем.

Якщо виникатимуть конфлікти, як батькам реагувати?

- На певному етапі конфлікти в будь-якому випадку будуть. Тут, у першу чергу, необхідно дати можливість дитині самостійно вирішити непорозуміння. Важливо, щоб дитина сама навчилася це робити. Щоб не ігнорувала ситуацію, а вирішувала. Батьки мають лише допомогти дитині зрозуміти, хто був правий, а хто ні, і чому так сталося. Якщо ситуація не вирішується, варто звернутися до вчителя, бо він проводить більшість часу з дитиною. Бачить і знає все. Якщо це не допомагає, звертатися до батьків іншої дитини з проханням розібратися з ситуацією і провести виховну бесіду з власною дитиною.

Важливо, щоб дитина сама навчилася вирішувати конфлікти

За нових стандартів, діти більшість часу гратимуться, як дати зрозуміти, що навчання дійсно важливе?

- Це мають показувати батьки власним прикладом. І не тільки зараз, а й задовго до школи. Якщо батьки не приділяють жодної уваги своєму розвитку і не вчаться чомусь новому протягом життя, то в дитини не виникає розуміння, що навчання і знання - це добре і цінно. На жаль, маємо ситуацію, коли батьки, які мають вищу освіту, працюють на посадах значно нижчого рівня кваліфікації, але мають при цьому вищу заробітну плату. Цим показують, що навчання не має сенсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освіта має давати знання, компетенції та ерудицію - екперт про шкільні нововведення

Як зацікавити їх предметами з боку батьків?

- Предмет має стати для дитини не рутиною чи обов'язком, а чимось цікавим і насиченим. Певною мірою несподіваним. Діти люблять проводити час з батьками. І якщо дитина разом з батьками розглядатиме, наприклад, рослинки, про які читала чи дізналася на уроці, то це викликатиме цікавість, бо дитина відчує реальність отриманої на уроці інформації.

Перед початком навчального року оприлюднені рекомендації щодо розкладу шкільних канікул на новий 2018-2019 навчальний рік. Міністерством освіти і науки рекомендує закладам освіти почати навчальний рік 1 вересня і відпускати учнів на осінні, зимові і весняні канікули. Період відпочинку протягом року не може перевищувати 30 календарних днів. Розклад канікул визначили наступним чином: осінні - з 29 жовтня по 4 листопада; зимові - з 22 грудня по 7 січня; весняні - з 25 по 31 березня.

Наприкінці весни наступного року українські першокласники не отримають табелів успішності - їх замінять на свідоцтва досягнень. Першачки, що закінчать перший рік навчання навесні 2019 року, отримають оцінку своїх досягнень за чотирма рівнями. Оцінювання вестимуть у два етапи: перший етап матиме проміжний характер, його результати заноситимуть у свідоцтво в жовтні. Другий етап буде підсумковим і враховуватиме результати жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Батькам потрібно "тримати руку на пульсі" - експерт про шкільну адаптацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі