пʼятниця, 13 жовтня 2017 08:52

Астрономи виявили кільце у карликової планети Хаумеа

Астрономи виявили кільце у карликової планети Хаумеа
Карликова планета Хаумеа виявилося п'ятою планетою Сонячної системи, навколо якої обертається газопилове кільце. Фото: bbc

Карликова планета Хаумеа виявилося п'ятою планетою Сонячної системи, навколо якої обертається газопилове кільце.

Про це повідомили астрономи на конференції Астрофізичного інституту Андалусії в іспанському місті Гранада.

Хаумеа знаходиться за орбітою Нептуна і має сплюснуту форму, яка швидше за все пов'язана з її швидким обертанням. Краще упізнати природу цієї карликової планети учені змогли 21 січня цього року, коли Хаумеа пройшла на тлі далекої зірки URAT1 533-182543, пише журнал Nature.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрономи виявили відсутню матерію у Всесвіті

Цього дня вчені направли на планету 12 наземних оптичних телескопів, щоб вивчити світло, заблоковане карликовою планетою. Завдяки цій техніці вдалося з'ясувати, що велика піввісь тіла складає 2300 км - на 17% більше колишніх оцінок.

Також вдалося побачити кільце астероїдів діаметром 70 км, що оточують планету на відстані тисячі кілометрів від її поверхні. При цьому дослідникам не вдалося зареєструвати слідів метанової або азотної атмосфери, як у Плутона.

Якщо у карликової планети і є газова оболонка, то вона, ймовірно, занадто розріджена.

Хаумеа - не єдина карликова планета за орбітою Нептуна. До них також відносяться Плутон, якому запропонували повернути статус планети, Макемаке і Еріда.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи виявили кільце у карликової планети Хаумеа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі