субота, 10 квітня 2021 22:55

Антарктиці передбачили неминучу катастрофу

Антарктиці передбачили неминучу катастрофу

Дослідники з Великої Британії передбачили, що, як мінімум, третина площі шельфових льодовиків в Антарктиці можуть впасти в море.

Вчені змоделювали клімат у даному регіоні і спрогнозували стан Антарктики після танення льодовиків. Про це фахівці Університету Редінга повідомили виданню Geophysical Research Letters.

У нинішньому столітті глобальне потепління спровокує підвищення рівня температури на півтора-два і чотири градуси Цельсія. Таким чином, шельфові льодовики, які грають роль так званого затору для сходу з берега в океан льоду, почнуть стрімко танути. Це призведе до неминучої катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Антарктиді відколовся айсберг розміром більше площі Києва

Щороку лід з поверхні шельфового льодовика тане, стікає в зазори і знову замерзає. Однак проблема в тому, що велика кількість талої води може розколоти льодовик, внаслідок чого він впаде в море.

Серед найбільш "небезпечних" льодовиків, які схильні до танення в першу чергу, - Ларсена С, Шеклтона, Пайн-Айленда та Вілкінса.

Раніше в Арктиці зафіксували рекордно низьку площу морського льоду.

Зараз ви читаєте новину «Антарктиці передбачили неминучу катастрофу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі