пʼятниця, 07 травня 2021 10:12

Американець проїхав 21,6 тис. км на велосипеді

7 травня 1887 року американець Томас Стівенс завершив першу навколосвітню подорож на велосипеді. Він проїхав 13,5 тис. миль і перебував у дорозі понад три роки.

Він вирушив у подорож 22 квітня 1884-го із Сан-Франциско на схід через гори С'єра Невада. З собою взяв рюкзак зі шкарпетками, запасною сорочкою, револьвером і дощовиком, що слугував як тент чи ковдра.

Автор: diletant.media
  Американець проїхав 21600 км на велосипеді
Американець проїхав 21600 км на велосипеді

Томас Стівенс прибув до Бостона 4 серпня 1884 року, подолавши майже 6 тис. км. Журнал Harper's Magazine писав, що третину всієї дороги він подолав пішки і 20 днів перечікував погану погоду.

9 квітня 1885-го він прибув з велосипедом до Ліверпуля, де залишив свій пенні-фартинг, і поїхав до Лондона. Там він почав готуватися до подорожі через Євразію. У столиці Великої Британії він намагався скласти план подорожі. Консультувався зі знавцями Азії та Європи. Наприклад, китайський дипломат відмовив його їхати до Китаю через північну Бірму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили американський літак-розвідник

В Європі його маршрут пролягав через Німеччину, Австрію, Угорщину, Сербію, Болгарію, Туреччину.

Навесні 1886 року мандрівник вирушив до Афганістану, але його вигнали місцеві органи влади. Згодом він повернувся до Каспійського моря, де сів на російський пароплав, що прямував до Баку. Звідки потягом приїхав у Батумі.

Томас повернувся до Стамбулу і відправився звідти до Індії на пароплаві. Через Індію він рушив по Великому колісному шляху до Калькути, звідки на пароплаві відправився до Гонконгу.

У Китаї Томас зі значними труднощами проїхав через південну та східну частину країни, оскільки не знав мови. Від узбережжя Китаю на пароплаві він дістався до Японії. В Йокагамі 17 грудня 1886-го він закінчив свою навколосвітню подорож. На велосипеді він подолав 21,6 тис. км.

6 квітня 1818 року в Парижі барон Карл Дрез продемонстрував двоколісний засіб пересування, який можна вважати першим прообразом сучасного велосипеда.

Зараз ви читаєте новину «Американець проїхав 21,6 тис. км на велосипеді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі