пʼятниця, 03 листопада 2017 09:50

Як виростити двомовну дитину

Як виростити двомовну дитину
Дітям у віці 3-5 років легше вчити кілька мов, ніж дорослим. Фото: slon.ru

У світі від 60% до 75% населення розмовляє принаймні двома мовами. Це називають білінгвізмом. Природна двомовність виникає під час проживання у різних лінгвістичних середовищах. Штучна - коли іноземну мову починають вивчати з дитинства.

У всіх людей від народження є мовна матриця. Її головне завдання - від народження до п'яти років допомогти людині опанувати мову. Яку і скільки - не важливо. Саме тому дітям у віці 3-5 років легше вчити кілька мов, ніж дорослим, кажуть фахівці.

Дитячій двомовності потрібно створити всі необхідні умови, розповідає Gazeta.ua кандидат педагогічних наук Лариса Удовиченко.

"Важливо, аби дитина була психологічно готова до подолання складних ситуацій у спілкуванні. Це позначатиметься не лише на інтелектуальному, а й на психологічному розвитку дитини. За умов двомовності у свідомості маляти закладається усвідомлена потреба бути уважними до співрозмовника, уважно слухати і ставити потрібні запитання, підбирати адекватні засоби для формулювання власної думки, коригувати власне висловлювання і уточнювати думки. Двомовність позитивно впливає на дитячу пам'ять, кмітливість, швидкість реакції, математичні навички і логіку", - продовжує фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як визначити обдаровану дитину

Створити правильне середовище для вивчення мов іноді складно. Важливо, щоб діти не просто вчили мову на уроках, а пізнавали за допомогою неї світ.

"Дітям-білінгвам не просто, оскільки їхній свідомості кожного разу доводиться адаптовуватися до мовного середовища, перебудовувати не лише своє мовлення, а й мислення. Важливо, аби вивчення рідної та іноземної мови було узгодженим і мовні процеси і явища розглядалися паралельно. Ідеально, коли тематичний принцип вивчення мови узгоджений з тематичним принципом вивчення інших предметів - двомовне навчання. Так вдасться подолати багато труднощів білінгвального спілкування", - каже Лариса Удовиченко.

Фахівці радять вчити мову у дошкільному віці. Але перш ніж почати вивчення іншомовних слів, радять навчити дитину правильно вимовляти звуки і слова рідною мовою. Якщо у дитини є певні вади мовлення - варто звернутися до логопеда. Правильне мовлення значно полегшить спілкування дитини у колективі, стане хорошою основою для навчання читанню, дозволить правильно організувати роботу артикуляційного апарату.

Зараз ви читаєте новину «Як виростити двомовну дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі