четвер, 20 грудня 2018 18:10

Як працюватимуть школи при лікарнях
9

З 2019 року при лікарнях створять школи. Там вчитимуться діти, які через хворобу довго не відвідують заняття.

"Це актуально, якщо дитина за станом здоров'я не може спілкуватися з учителем. Такі випадки характерні для онкологічних захворювань, лікування яких призводить до зниження імунітету, - розповідає міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. - У результаті дитина тривалий час ізольована від навколишнього світу. Психологічно, у таких випадках, навчання буває важливіше, ніж в інших. Допомагає зберегти зв'язок з реальним світом", - зазначила Гриневич.

Робота з дітьми в лікарнях враховуватиметься в години вчителів. У бюджет заклали додаткові 12 млн грн на зарплату вчителя при лікарнях.

У січні-лютому 2019 року місцева влада перевірятиме, у яких лікарнях є потреба запустити такий проект. Це можуть бути й міські чи райлікарні.

Після розрахунків потребі місцеві посадовці мають зробити у школах нові штатні розписи, щоб проект запрацював з вересня.

Gazeta.ua розібралася з тим як працюватимуть школи при лікарнях.

Які документи потрібні для навчання дитини при лікарні

Для батька достатньо написати заяву і передати будь-якими каналами зв'язку до відповідального органу. Також обов'язково потрібна згода лікаря, що стан дитини дозволяє навчатись.

  Фото: Міністерство освіти і науки України
Фото: Міністерство освіти і науки України

Хто вчитиме дітей при лікарнях

Місцева влада закріпить школу за кожною лікарнею, де виникне потреба організації такої форми освіти.

"Вчителі можуть працювати в лікарні, але мають бути прив'язані до певної школи. Бажано, щоб вона була близько до медзакладу, але головне – бажання школи та вчителів викладати у лікарнях", - каже Гриневич.

Це гарантія, що діти повернуться у світ живих

За її словами, це буде добровільна робота. Педагога не змушуватимуть іти в лікарню до дітей, якщо він цього не хоче. Однак ця робота входитиме в години ставки. Для мотивації планують виплачувати педагогам надбавки.

  Фото: Міністерство освіти і науки України
Фото: Міністерство освіти і науки України

Головний лікар визначатиме відповідальних працівників лікарні. Вони створюватимуть необхідні умови для навчання. Директор школи обиратиме, хто з працівників буде займатись організацією навчального процесу.

Як проходитиме навчання

Створять класи та класи-комплективи. Вони вміщуватимуть від 5 до 12 учнів.

Також буде індивідуальна форма навчання, яку назвали "Біля ліжка" і дистанційна. За допомогою сучасних телекомунікаційних технологій. Допоможе дітям навчатись, якщо особисте спілкування неможливе. Наприклад, після трансплантації, коли у дитини дуже слабкий імунітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібно приносити до школи медичну довідку

"Школи при лікарнях потрібні не стільки для освітнього процесу, скільки для спілкування. Це гарантія, що діти повернуться у світ живих", - розповідає телеведуча і куратор соціальної ініціативи "Право на освіту" Наталія Мосейчук. - Це полегшує їхню адаптацію під час повернення до школи і дає шанс надолужити шкільну програму".

Відповідальна за навчання в лікарні школа забезпечуватиме тимчасове користування підручниками або їх електронними версіями, складатиме розклад занять,забезпечуватиме вчителів, які навчають учнів, контролюватиме ведення журналів, видачі довідки про успішність. Останні видаватимуть після проходження повного курсу навчання. У довідці вкажуть оцінки та опис матеріалу, який опанував учень.

  Фото: Міністерство освіти і науки України
Фото: Міністерство освіти і науки України

"Довідка про успішність потрібна не лише для оцінок, але й для подальшої адаптації дитини після одужання. Одним з головних питань зараз залишається підготовка вчителів: викладання дітям з важкими захворюваннями потребує психологічної витримки. Та й у класі можуть навчатись діти різного віку", - говорить Гриневич.

Лікарня, де навчатиметься дитина супроводжуватиме дітей на заняття та координуватиме освітні питання, надаватиме потрібні для навчання приміщення. Також проводитиме ремонт, прибирання, забезпечуватиме приміщення меблями. Не менше ніж за три дні інформуватиме школу про вибуття учня. Це потрібно для підготовки довідки про успішність.

  Фото: Міністерство освіти і науки України
Фото: Міністерство освіти і науки України

Приходиш, а ліжечко - порожнє

З ініціативи громадських активістів і волонтерів в Україні при лікарнях почали з'являтися школи, де можуть навчатися хворі діти.

"Навіть якщо дитина лише тиждень у лікарні, вона все одно має вчитися", - розповідає Олена Киркевич, вчитель математики з 40-річним стажем. Вона працює у "Школі Супергероїв" при "Охматдиті". Вона розповіла про важливість підготовки педагогів.

"У лікарнях вчителі мають бути не ті, які приходять і йдуть, а основні. Складно, коли діти різного віку. Тож пояснювати, наприклад, рівняння їм треба так, щоб було зрозуміло найменшим і цікаво найстаршим", - каже Киркевич.

  "Навіть якщо дитина лише тиждень у лікарні, вона все одно має вчитися", - Олена Киркевич. Фото: Соціальна ініціатива "Право на освіту"
"Навіть якщо дитина лише тиждень у лікарні, вона все одно має вчитися", - Олена Киркевич. Фото: Соціальна ініціатива "Право на освіту"

Також громадські активісти говорять про психологічний аспект роботи у лікарнях. Розповідають про випадки, коли викладачі зголошувалися, а потім відмовлялися працювати.

Хтось говорив про страх роботи з ВІЛ-позитивними дітьми, хтось - про те, що не може працювати в онковідділеннях: приходиш у палату, а ліжечко - пусте.

У 2019 році сертифікують перші 2 тис. вчителів початкових класів. Це новий метод для оцінювання освітян. Він розпочнеться у січні й складатиметься з кількох етапів.

Зараз ви читаєте новину «Як працюватимуть школи при лікарнях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі