вівторок, 21 листопада 2017 17:15

Як не виховати дитину ледачою — поради психологів

Як не виховати дитину ледачою — поради психологів
Дозволяйте дітям робити елементарні домашні справи і не критикуйте за зроблене - радять психологи Фото:: відкриті пошукові мережі

Сьогодні, 20 листопада, відзначають Всесвітній день дитини. Саме цього дня 1959-го Генеральна Асамблея ООН прийняла декларацію про права дитини, а 1989 року - Конвенцію прав дитини. Це день світового взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, яка спрямована на забезпечення їхнього благополуччя.

Усі батьки прагнуть, щоб їхні діти виросли самостійними, цілеспрямованими, освіченими та працьовитими. Базис для цього треба закладати вже змалечку.

Gazeta.ua запитала у дитячого психолога Ольги Крамаревич: як не виховати дитину лінивою і коли потрібно почати доручати їй домашні справи.

"Нема чітких рекомендацій за віком: коли дитині можна дозволяти застеляти ліжко, різати хліб чи ходити у крамницю. Усе індивідуально, за відчуттями самих батьків. Мама краще за будь-яких психологів знає, коли довірити своїй малечі на кухні ніж чи прогулянку з собакою на вулиці. Але є чіткі правила щодо того, як не вбити у вашої дитини бажання допомагати вам", - каже Ольга Крамаревич.

"Мотивуйте її інтерес до домашніх справ. Коли діти народжуються, вони роблять усе з інтересом. Основна мотивація для них — це зацікавленість. Інакше дитину ніяк не змусиш чимось займатися. Бо з самого народження і до шкільного віку у них багато чого залежить від двох бажань: "хочу" і "не хочу". Вони здебільшого керуються ними. Якщо бачите інтерес дитини до чогось — не вбивайте його. От дитинка з самого народження лізе в усі шухлядки, щось дістає, пробує на дотик, смак. Що роблять мами? Забирають це з рук, сварять, наказують більше не лізти, не підходити, не брати. Це зупиняє дитину, вселяє страх і небажання взагалі щось робити і проявляти ініціативу. З самого народження батьки повинні заохочувати і давати можливість дітям проявляти свою цікавість і допитливість. Інакше - дитина виросте лінивою та несамостійною", - впевнена психолог.

Давайте чіткі задачі. Не просто "прибери", а "склади кубики в ось це відро". Діти розуміють конкретні завдання

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японська вседозволеність та індійські сімейні цінності - як виховують дітей у світі

Дозволяйте робити елементарні домашні справи і не критикуйте за зроблене.

"Діти навіть у 2-річному віці чудово пилососять, їм це дуже цікаво. Не варто забороняти, бо боїтеся, що дитина зачепиться, чи зробить щось не так. Навіть якщо після неї доведеться все знову прибирати — дозвольте їй зробити це. Ні в якому разі не кажіть, що зробила щось не так. Навпаки — подякуйте і похваліть. Тоді наступного разу вона старатиметься ще дужче і зробить це ще краще. Коли готуєте їсти, дайте іграшковий ніж і нехай поріже відварену картоплину. Перетворіть це все у гру", - радить психолог.

Щоб дитина не була лінива, обов'язково просіть її про допомогу в хатніх справах.

"Можна казати так: "Я дуже хочу з тобою погратися, але мені треба ще прибрати у тебе в кімнаті і помити посуд. Давай ти мені допоможеш, а тоді ми зможемо з тобою разом погратися". Давайте чіткі задачі. Не просто "прибери", а "склади кубики в ось це відро". Діти розуміють конкретні прості завдання. Але не переборщіть. Не змушуйте робити щось через силу. Бо це викличе відразу до будь-якої домашньої роботи і допомоги вам", - радить Ольга Крамаревич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба виховувати особистостей, а не носіїв знань" - експерт

Жодних грошових заохочень і винагород.

"Навіщо платити дитині за те, що вона і так повинна вміти робити. Усі ми живемо в сім'ї, де кожен має свої конкретні обов'язки. Мамі ж ніхто не платить за те, що вона готує сніданок, обід і вечерю, прибирає, доглядає за всіма. Чому тоді потрібно платити дитині за застелене ліжко чи помитий посуд? Заохочувати можна, але не матеріально. До прикладу, скажіть дитині, що ви зможете довше погратися разом або сходити в її улюблене дитяче кафе, якщо вона допоможе вам помити посуд. А наприкінці тижня купіть їй улюблене шоколадне тістечко, похваливши за гарну допомогу протягом усіх цих днів", - каже психолог.

Не змушуйте малечу робити щось через силу. Бо це викличе відразу до будь-якої домашньої роботи і допомоги вам

Дітям шкільного віку варто назначати конкретні обов'язки.

"Першокласники уже досить самостійні, щоб розуміти поняття "треба" і "не треба". Саме тому радила б батькам у такому віці закріпити за дитиною конкретні обов'язки. До прикладу, мама в сім'ї готує їсти, тато — прибирає, а дитина — виносить сміття. Поясніть сину чи доньці, що вони вже достатньо дорослі, тому мають свій важливий обов'язок, як і кожен член родини. Їм треба виносити сміття щоразу, як відро буде заповнене", - радить Ольга Крамаревич.

У кожній країні світу існують власні особливості виховання дітей. Загалом у європейських країнах виховання мало чим різниться. У Великій Британії малюків виховують зі строгістю, намагаються вчити хорошим манерам та правильному спілкуванню. Для французьких батьків важливо, щоб дитина була максимально самостійною для свого віку. Італійці ж вважають, що дитина залишається дитиною до років тридцяти. У Бельгії дітей з раннього віку вчать бути частиною суспільства, а в Нідерландах - вільною особистістю.

Зараз ви читаєте новину «Як не виховати дитину ледачою — поради психологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі