субота, 09 лютого 2019 07:25

Як батькам впоратися з булінгом

Як батькам впоратися з булінгом
Цькування робить дітей вразливими. Фото: KakProsto

Булінг впливає на психіку всіх учасників, - розказує Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

У жертв цькування виникає занижена самооцінка і фобії. Можуть з'явитися прояви депресії і нахили до суїциду.

"Не варто з'ясовувати ситуацію з однолітком, який цькує. Це може загострити ситуацію і викликати нові прояви агресії. Наприклад, образи на кштал "ябеда". Перш за все, варто звернутися до керівництва школи, психолога, аби вони втрутилися в ситуацію. Якщо і це не допоможе, — заявити у поліцію, розказує психолог. - Коли дитину цькують, у неї падає самооцінка. Варто записати її на гуртки чи секції, які допоможуть їй повірити у себе. Успіхи у занятті спортом чи творчістю підвищують впевненість у собі".

У шкільних "агресорів" у дорослому віці може виникати почуття провини. Насильницькі й авторитарні методи поведінки стають нормою. Попри це фахівець радить не залякувати дитину.

"Вона відчуватиме, що сильніший саме так проявляє агресію до слабкого. Тиснути на жалість також не варто, це сприятиме появі презирства до безпорадності жертви. Як покарання, можна обмежити на тиждень користування смартфоном чи доступ до інтернету. Дитина протестуватиме, але батькам варто стояти на своєму до кінця", - радить Наталія Носаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протидія булінгу - кого і за що штрафуватимуть

Дитині-булерові також варто знайти заняття, де б вона проявляла себе без кривди для інших. Варто обмежити доступ до фільмів та ігор, які можуть нести агресію.

"Не треба очікувати, що син або донька зміняться за один день. Не поспішайте, а підтримуйте дитину на шляху до змін", - каже психолог.

Закон про протидію булінгу з 19 січня набув чинності в Україні. Штраф за булінг - 850-1700 грн або громадські роботи на 20-40 годин. Якщо порушувала група осіб або ж це сталося повторно протягом року, то штраф становитиме 1700-3400 грн або громадські роботи на строк 40-60 годин.

Зараз ви читаєте новину «Як батькам впоратися з булінгом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі